k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Drobenkový koláč s jablky a tvarohem

zveřejněno uživatelem Zdena 1 dubna, 2018 0 komentářů

Mám obvyklou jarní krizi a jestli to jaro brzy nepřijde, tak nevím. Musím se do všeho nutit, včetně vaření a to už je co říct :-). Většinou si v práci říkám, co doma uvařím nebo upeču, ale po návratu už nemám energie ani chuť. Když si vzpomenu, že jindy levou zadní připravím několik věcí najednou, tak teď tomu těžko sama věřím. Pomáhá malování, taková primitivní arteterapie, kdy tvořím něco pro mne v tu chvíli subjektivně hezkého a nemyslím na nic jiného, protože jinak se mi slijí barvy a zůstane šedá louže, což není žádoucí. Ale obrázků se nenajíme, ani si je nemůžeme přikusovat ke kávě. Tak jsem se nakonec rozhoupala a upekla jsem tenhle lahodný drobenkový koláč s jablky a tvarohem, který jsem měla v lednici. Jablíčka mám ještě z podzimu, jsou trošku pomačkaná, ale pořád výborná. Mám je hrozně ráda. Vždycky, když loupu na koláč nebo třeba na knedlíky, tak to přeženu a zbytek připravených lodiček si dám na talířek jako ve školce a pěkně posvačím. Koláč je vážně moc dobrý. Já jsem použila tvaroh, protože jsem jej měla po ruce, ale mohla by být i ricotta nebo cream cheese. Ale myslím, že zrovna v této kombinaci v tomhle koláči je tvaroh nejvíc osvěžující a výborně se sem hodí.

Potřebujete (na formu průměru 30 cm):

Na těsto s jablky:

  •  100 g másla
  •  ½ hrnku hnědého cukru
  •  1 vejce pokojové teploty
  •  50 ml rostlinného oleje
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 ½ hrnku hladké mouky
  •  ½ ČL jedlé sody
  •  ½ ČL prášku do pečiva
  •  ¼ ČL soli
  •  1 ČL skořice
  •  1 ½ hrnku oloupaných jablek nakrájených na malé kostičky

Na tvarohovou náplň:

  •  500 g tvarohu
  •  1 vejce
  •  3 PL cukru
  •  ½ ČL vanilkového extraktu
  •  1 ČL nastrouhané kůry z bio citrónu

Na drobenku:

  •  100 g cukru
  •  75 g másla
  •  ½ hrnku polohrubé mouky
  •  1 ČL skořice

Smíchejte v míse mouku, skořici, sůl, prášek do pečiva a sodu a citrónovou kůru z rozpisu na základní těsto. V robotu utřete cukr s máslem do světlé pěny, pak pomalu vmíchejte vejce pokojové teploty, olej a vanilkový extrakt. Kdyby se vám začalo srážet, přidejte lžíci moučné směsi. Postupně přisypávejte a vmíchejte mouku do krému. Nakonec opatrně přehazováním zapracujte do těsta jablka. Těsto přendejte do koláčové formy vyložené pečícím papírem.

Na tvarohovou vrstvu smíchejte všechny ingredience a lžící ji rozvrstvěte na těsto do formy.

Nakonec posypte drobenkou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Ke konci hlídejte, případně vyndejte podle potřeby trošku dřív či později. Můžete zkusit špejlový test. Koláč nechejte zchladnout.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..