hlavní jídla

Čočka se zeleninou a bylinkami

zveřejněno uživatelem Zdena Leden 1, 2016 0 komentářů
Na Nový rok se čočka prostě vaří. Prý aby byly v příštím roce peníze. Tak jistě, asociace se zlaťáky tu může být. Ale já si myslím, že to je i proto, že po svátečních dnech plných jídla prostě lidé potřebovali nohama zpátky na zem a začít zase pojídat to, na co byli zvyklí v běžném životě. Že čočka připomíná peníze je jen o důvod víc, proč se k ní přiklonit.

 
Čočku mám osobně moc ráda, naši kluci ji zrovna nemusí, ale s tím už nebojuji. Dneska jsem se rozhodla pro čočku víceméně po italsku. Je to výborná obměna, pochutnáte si. Vařila jsem tentokrát ze zelené čočky, kterou jsem předem namočila v noci a ráno připravovala. Čočku namáčet ani nemusíte, ale když to uděláte aspoň půl hodiny předem, budete mít snazší vaření. Pokud máte namočeno přes noc, je doba vaření zhruba 20 – 30 minut. Nesolíme při vaření, ale až po změknutí čočky.
Potřebujete:
  •  1 balíček čočky dle vašeho výběru, ale musí jít o neloupanou čočku a jinou než červenou (300 – 500 g)
  •  2 mrkve
  •  1 petržel nebo pastinák
  •  1 červená cibule
  •  4 stroužky česneku
  •  1 červená čili paprička, ale není povinná, je tam spíš kvůli barvě, můžete nadrobno nakrájet i červenou kapii
  •  nesolený vývar nebo voda na zalití čočky při vaření
  •  1 sklenka domácí omáčky na těstoviny (připravila jsem si v létě) nebo domácího kečupu. Pokud nemáte, nic se neděje, dejte 1 konzervu sekaných rajčat a 3 PL rajského protlaku.
  •  4 – 5 větviček čerstvého tymiánu nebo 1 ČL sušeného
  •  3 malé bobkové listy
  •  2 špetky římského kmínu
  •  sůl
  •  klobása nebo pečené maso nebo opečené uzené tofu či tempeh (my jsme měli smetanovou domácí klobásu lehce opečenou)
Namočte čočku na dobu, kterou máte k dispozici, pak vodu slijte, čočku propláchněte.
Veškerou zeleninu nakrájejte na kostičky, dejte na oleji nebo na sádle opékat dozlatova, pomalu ať se pěkně provoní a zkaramelizuje.
Pak přidejte namočenou čočku.
Krátce osmahněte a zalijte vodou nebo vývarem zhruba do třetiny výšky obsahu hrnce. Přidejte rajskou omáčku nebo rajčata s protlakem. Pokud nemáte předem namočenou čočku, budete v průběhu vaření přilívat vodu podle toho, jak bude třeba, dokud čočka nezměkne. Přidejte bylinky, přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte. Asi za 15 – 20 minut zkuste čočku a zkontrolujte, jestli se vám nevyvařila a nevsákla všechna voda.
Když je čočka měkká, odkryjte a osolte podle chuti. Budete – li podávat s klobáskou, můžete ji na chvíli dát do čočky povařit. Tekutinu v hrnci vyvařte na minimální množství. Naopak, pokud byste se rozhodli podávat čočku v této podobě jako polévku, tak přidejte vývar podle potřeby. Tady v tomto receptu není možné určit přesné množství ingrediencí, záleží na čočce a na tom, jak hodně tekutiny spotřebuje při vaření. Taky každý má jinak čočku rád.
čočka se zeleninou
My ji jako kaši neděláme, ale naopak někomu může více rozvařená chutnat. Je tu velký prostor pro improvizaci a recept slouží spíše jako inspirace, pokud chcete zkusit čočku jinak než klasicky na kyselo.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář