hlavní jídlainspirace ze světas masem

Lasagne se smetanovým mangoldem

zveřejněno uživatelem Zdena Září 6, 2015 0 komentářů

Tohle tedy rychlovka nebude, ale nebojte se, nebudete muset určitě věnovat receptu tolik času jako já, protože mangold v pohodě nahradíte mraženým špenátem a rajčatovou omáčku boloňského typu nemusíte dělat z natrhaných rajčat, ale bez ztráty hvězdičky použijete konzervovaná rajčata. Jinak je to recept báječný v tom, že sice musíte trochu více času věnovat přípravě, ale pak upečete pořádnou baterii jídla. Bude na ohřátí, na oběd do práce a ještě několik porcí můžete zamrazit na příště, třeba když necháte pár dní svoje skoro dospělé děti hospodařit doma. Mikrovlnka už pak postačí.

Jídlo sestává z několika samostatných omáček, kde každou je třeba připravit předem, potom už budete jen vrstvit.
Mangoldová nebo špenátová omáčka:
  •  mangold nebo špenát, kolik máte, tolik použijte, ale čerstvých listů musí být opravdu hodně, plný koš, připravíte si maximálně omáčky více, co zbude, použijete na jiné jídlo nebo zmrazíte.
  •  mražený sekaný špenát 2 balení po 400 g – pokud nepoužijete čerstvé listy mangoldu
  •  1 šlehačka 250 ml
  •  2 hrnky mléka
  •  2 PL mouky, dejte špaldovou hladkou mouku, pokud nemáte, tak normální hladkou
  •  2 stroužky česneku
  •  slunečnicový olej
  •  sůl, pepř
  •  muškátový oříšek, asi 1/3 ČL

 

Pracovala jsem po dávkách. Měla jsem mangoldu opravdu hodně. Napusťte trochu vody do škopku a vždy několik listů vymáchejte, otrhejte řapíky, pak oklepejte a na válu nakrájejte na větší kusy.
 Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje, vhoďte tolik listů, kolik se vám do hrnce vejde a promíchejte, nechte zavadnout. Krátce poduste, pak listy vyndejte z hrnce do mísy nebo na cedník postavený do mísy, aby mohla odtékat voda. Dejte do hrnce další dávku listů, už nedávejte další olej, nějaká tekutina v hrnci zůstala, tak na ní poduste další porci. Takto postupujte, až spotřebujete všechen mangold. Podušený mangold nechte okapat, ale všechnu vydušenou a okapanou tekutinu si schovejte, budete ji potřebovat.
Lehce vychladlý mangold ještě vyždímejte a pokrájejte nadrobno. Vše pak dejte zpět do hrnce, zalijte zpět veškerou uvolněnou šťávou, přiveďte k varu. Nalijte do hrnce šlehačku a hrnek mléka. Nechte povařit. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Přidejte česnek. Ochutnejte. Překvapilo mě, že mangold už v této fázi nebylo skoro třeba dochucovat, chutnal dokonce i slaně sám o sobě, opravdu vynikající. Pokud bych jej připravovala jen tak k uvařeným nudlím, ani bych nesolila. Pro náš účel trochu dosolte a opepřete. Pak vmíchejte mouku do hrnku mléka a nalijte k mangoldu, povařte. Pokud bude třeba, přidejte pak ještě trochu mléka nebo naopak trochu mléka s moukou, aby omáčka nebyla vodnatá, ale zase ne příliš hutná.
Pokud budete pracovat se špenátem, tak jej dejte podusit na oleji a pak postupujte stejně, přidejte šlehačku, koření, mléko….
Rajčatová boloňská omáčka:
  •  2 konzervy sterilovaných rajčat nebo 1 kilo ze zahrádky
  •  4 stroužky česneku
  •  1 cibule
  •  500 g mletého hovězího masa
  •  po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
  •  hrst čerstvé bazalky
  •  sůl, pepř

Pokud máte svoje rajčata, tak je nařízněte, spařte horkou vodou, oloupejte. Pak nakrájejte na kousky nebo přepůlte a rozmixujte. V obou případech po nakrájení nechte nejdříve odtéct přebytečnou šťávu se semínky.

Do hrnce dejte osmahnout česnek a cibuli, pak přidejte maso a opečte, přidejte bylinky, sůl, pepř. Přilijte rajčata. Duste odkryté asi půl až 3/4 hodiny. Pak dochuťte, pokud bude třeba, přidejte trochu hnědého cukru, dosolte.
Ricottová vrstva:
  •  250 g ricotty
  •  3 vejce
  •  150 ml mléka
  •  sůl, pepř
  •  2 hrsti strouhaného parmezánu
  •  2 balení mozzarelly

Tohle už je opravdu hned připravené, jen smíchejte všechno dohromady, mozzarellu nakrájejte na plátky, budete pokládat na povrch.

Rozpalte troubu na 180 °C.
A je to, teď už to půjde ráz na ráz. Připravte si hodně velký pekáč nebo hluboký plech. Vymažte jej a vysypte strouhankou. Nejdříve dno pokryjte vrstvou zelené omáčky. Poklaďte nevařenými, tvrdými plátky lasagní.
Pak dejte červenou omáčku. Na ni zase těstoviny.
Tak postupujte dále, kolik vrstev dáte, záleží na tom, jak se vám vejdou do pekáče a jak vám vyjdou omáčky. O nic nejde, až budete mít poslední vrstvu lasagní, potřete ricottou.
Navrch dejte rovnoměrně mozzarellu a čerstvě mletý pepř.
Dejte péct do trouby na 50 minut, ke konci hlídejte, abyste nepřipálili sýr. Pokud vám trouba peče ostřeji a začne vám povrch zlátnout příliš brzy, dejte navrch alobal a sundejte jej asi 10 minut před koncem pečení.
Ještě než vyndáte pekáč z trouby, zkuste vrstvy propíchnout vidličkou, jestli jsou těstoviny zcela měkké. Měly by být, pokud by se vám nezdály, opět dejte navrch alobal a ještě chvíli pečte. Můžete teď i stáhnout teplotu na 160 °C.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář