k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Minicheesecake pro dva

zveřejněno uživatelem Zdena 22 října, 2017 0 komentářů

Tohle tedy po pravdě není ani tak moc recept, co byste tu už neviděli (třeba zde), ale spíš taková inspirace. Jste doma sami nebo ttřeba ve dvou a máte mlsný jazýček? Ve dvou my cheesecake tak, jak jsme zvyklí jej dělat, nesníme. Po pravdě i s tímhle mrňousem jsme měli dost práce, ale zvládli jsme ho. Tak pro inspiraci vám minicheesecake pro dva naservíruji. Protože jsem zrovna pekla dýni naslano, využila jsem tuto příležitost a pár kousků z celkově menší dýně, tak asi ¼ z ní, jsem na pekáči nechala bokem ležet neosolenou a jen jsem ji lehce posypala skořicí. Takže do cheesecaku přibylo dýňové pyré. Pro cheesecake jsem se vlastně rozhodla, protože mám ještě pořád maliny, paradoxně mnohem více, než jich bylo v létě. Nevím, o jakou odrůdu se přesně jedná, ale jej jich tam teď plno. Jistě víc, než stihne dozrát. V druhé půlce léta mi vyrostlo množství nových výhonů a ty teď rodí. Je jasné, že to všechny nezvládnou, ale maliny jsou skvělé, sice asi méně sladké než ty letní, nicméně teď už vlastně nic jiného než je nemám. Když nepočítám měsíční jahody, ale to je tak na zobnutí. Přesto je to skvělé.

Potřebujete (na malou dortovou formu do 20 cm v průměru:

  •  sušenky – super jsou celozrnné Bebe, já moc ráda přimíchám pár kořeněných sušenek Speculatius. Do malé formy budete potřebovat polívkovou misku nadrcených sušenek, já to vždycky odhaduji, moc se s tím nepářu.
  •  2 PL rozpuštěného másla nebo oleje do sušenek
  •  1 balení cream cheese (používám z Lidlu 200g)
  •  1 vejce
  •  3 PL cukru, pokud máte nerafinovaný třtinový cukr, dejte ten, ale pořád je to cukr 🙂
  •  1 PL škrobu
  •  1 PL citrónové šťávy
  •  ½ ČL kůry z chemicky neošetřeného citrónu
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  dýňové pyré z pečené nebo i dušené dýně, stačí malá miska, tj. asi 3 – 4 vrchovaté PL
  •  kelímek zakysané smetany s 2 ČL moučkového cukru

Rozpalte troubu na 240 °C. Na dno trouby dejte plech s vodou, k pečení cheesecaku potřebujete vlhko.

Sušenky rozdrťte a smíchejte s tukem, směs natlačte na dno dortové formy, kterou jste vyložili pečícím papírem. Utlačte skleničkou. Pokud vám papír udělal pod sušenkami „bublinu“, povolte obvodový díl, ale nehýbejte s ním. Stačí, že uvolníte obvod a zatlačíte na sušenky, vzduch se vytlačí ven a vy hned zase zavřete rám.

V míse umíchejte šetrně cream cheese s cukrem, vmíchejte škrob, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a kůru. Pak vmíchejte vejce a dýňové pyré. Nalijte do formy na sušenky.

Dejte do rozpálené trouby (POZOR, až otevřete troubu vyvalí se na vás pára, tak ať si nespaříte úsměv, je to opravdu dost nepříjemné, buďte proto opatrní!!!) a pečte při vysoké teplotě 12 minut, pak teplotu stáhněte na 160 stupňů a pečte asi 40 minut. Těsta je méně, tak celé pečení bude kratší než u velkého cheesecaku. Ale ke konci hlídejte, povrch by měl být nazlátlý, tak pokud není, trochu času přidejte, řekla bych po 5 minutách. Pokud by vám cheesecake tmavl rychleji, položte na něj ke konci pečení vrstvu alobalu. Když je hotovo, nechejte ve vypnuté pootevřené troubě dort chladnout asi půl hodinu (plech s vodou vyjměte z trouby). Vyndejte cheesecake z trouby a na ještě teplý dort natřete vrstvu oslazené zakysané smetany. Nechejte vychladnout a pak můžete ještě ozdobit ovocem a vychlaďte pořádně v lednici.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..