pečivosladká jídla a dezertysnídaně

Vánočka na celý život

zveřejněno uživatelem Zdena Prosinec 21, 2015 5 komentářů
Tenhle recept k nám doputoval od kolegyně mého muže. Je to vyhlášená vánočka, kterou pravidelně nosí na Vánoční setkání a všichni, kdo ji jednou ochutnali, chtějí recept na tuhle dobrotu. Recept se v jejich rodině, resp. rodině jejího muže, peče po generace a my jsme jej před lety adoptovali a nedáme na něj dopustit. Sami jsme recept už mnohokrát předávali. Je to ten typ nadýchané, vláčné a nevysychající vánočky. Kdo má rád hutnější, kořeněnou vánočku podobnou štole, ten třeba nadšený nebude.

 Potřebujete (na 1 vánočku):
  •  500 g mouky (na půl namíchejte hladkou a polohrubou)
  •  25 g droždí
  •  2 žloutky
  •  ¼ l mléka
  •  100 g cukru
  •  100 g oleje
  •  5 g soli
  •  1 PL vanilkového extraktu
  •  kůru z 1 bio citrónu
  •  trochu rumu
  •  rozinky, pokud dáváte
  •  1 vajíčko na potření
  •  plátky nebo kousky oloupaných mandlí na posypání
  •  podle potřeby alobal na přikrytí vánočky v troubě v průběhu pečení

Do mísy robota nasypte mouku, udělejte uprostřed důlek a do něj nadrobte droždí, dejte lžičku z odváženého cukru a s trochou vlažného mléka udělejte kašičku. Přikryjte a nechejte vzejít kvásek. Pak přidejte zbývající mléko, cukr, vejce, sůl, kůru, vanilku a olej a vypracujte těsto. Je v této fázi poměrně hutné a je třeba na něm chvíli pracovat, až vznikne hladké jemné těsto. Přikryjte a dejte na teplé místo na 2 hodiny kynout.

Pak těsto vyklopte z mísy na velmi lehce pomoučený vál, rozdělte si jej na 10 stejných dílů. S těstem se krásně pracuje.
Vypracujte válečky a upleťte si patra vánočky. Spodní z 5, pak ze 3 a navrch ze 2 válečků. Dávejte vrstvy na sebe, konce zmáčkněte a podhrňte.
Já vezmu pak vždy špejle, které rozpůlím a propíchnu vánočku skrz naskrz na 4 místech v hřebeni až na dno, abych ji zpevnila.
Rozpalte troubu na 160 °C.
Přikryjte vánočku a nechejte ještě půl hodiny kynout. Potom ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, peče se asi 50 minut. Po zhruba 20 minutách se do trouby podívejte, někdy mi stává, že vánočka tmavne na povrchu rychleji, tak na ni položím plát alobalu. Dokud máte tenký, dejte dvojitou vrstvu, ale jen jej volně položte, vánočku nijak nebalte. Na konci pečení do díla píchněte špejlí, když se na ní těsto nenalepí, máte hotovo. Vyndejte vánočku na mřížku a nechejte vychladnout.
Nikdy se nestalo, že by nám vánočka ztvrdla nebo vyschla. Pravdou ovšem je, že se hnedka sní, nevydrží nikdy dlouho. Je výborná i na french toast a jiné dezerty.
vánočka

Také se Vám může líbit

5 komentářů

Kata Únor 27, 2018 at 9:16 pm

Je opravdu super, nevydržela nám ani 24 hodin, tak jsem upekla druhou, která zmizela stejně tak rychle jako první.

Reply
Zdena Únor 27, 2018 at 9:22 pm

Tak to je super, u nás je to podobné. Ona je prostě skvělá a taky vydrží vláčná, což je její velké plus (když teda dostane šanci vydržet). A taky je to výborný mazanec nebo pletenec na Velikonoce. Už se těším. Moc děkuji za zprávu a jsem ráda, že vám chutnalo. Zdravím a přeji krásné jaro, pokud se ho teda dočkáme. Zdena

Reply
Zuzana Březen 26, 2018 at 5:30 pm

Nejlepší recept👍

Reply
Zuzana Březen 26, 2018 at 5:32 pm

Zkusila jsem z tohoto těsta buchty s tvarohem a taky jsou úžasné😃

Reply
Zdena Březen 26, 2018 at 10:45 pm

Výborný nápad s buchtama! Teď se chystám z něj upéct mazanec. Máme tohle těsto tak rádi, že už nikdo jiné nechce. Ještě se mi nestalo, že by nevyšlo. Jen jednou na Vánoce jsem spěchala a dělala hodně věcí najednou a to vždycky zavání průšvihem. Buď mi vypadne postupně z rukou deset věcí za sebou, nebo zvrznu něco jiného. Tehdy jsem si pomíchala množství ingrediencí, mám vedle sebe napsané množství na dvojnásobnou a normální dávku…no tak to nevyšlo, jak se vypne mozek, je to zkrátka problém :-). A moc díky za zprávu. Mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář