pečivosladká jídla a dezertysnídaně

Vánočka na celý život

zveřejněno uživatelem Zdena 21 prosince, 2015 20 Komentáře
Tenhle recept k nám doputoval od kolegyně mého muže. Je to vyhlášená vánočka, kterou pravidelně nosí na Vánoční setkání a všichni, kdo ji jednou ochutnali, chtějí recept na tuhle dobrotu. Recept se v jejich rodině, resp. rodině jejího muže, peče po generace a my jsme jej před lety adoptovali a nedáme na něj dopustit. Sami jsme recept už mnohokrát předávali. Je to ten typ nadýchané, vláčné a nevysychající vánočky. Kdo má rád hutnější, kořeněnou vánočku podobnou štole, ten třeba nadšený nebude.

 Potřebujete (na 1 vánočku):
  •  500 g mouky (na půl namíchejte hladkou a polohrubou)
  •  25 g droždí
  •  2 žloutky
  •  ¼ l mléka
  •  100 g cukru
  •  100 g oleje
  •  5 g soli
  •  1 PL vanilkového extraktu
  •  kůru z 1 bio citrónu
  •  trochu rumu
  •  rozinky, pokud dáváte
  •  1 vajíčko na potření
  •  plátky nebo kousky oloupaných mandlí na posypání
  •  podle potřeby alobal na přikrytí vánočky v troubě v průběhu pečení

Do mísy robota nasypte mouku, udělejte uprostřed důlek a do něj nadrobte droždí, dejte lžičku z odváženého cukru a s trochou vlažného mléka udělejte kašičku. Přikryjte a nechejte vzejít kvásek. Pak přidejte zbývající mléko, cukr, vejce, sůl, kůru, vanilku a olej a vypracujte těsto. Je v této fázi poměrně hutné a je třeba na něm chvíli pracovat, až vznikne hladké jemné těsto. Přikryjte a dejte na teplé místo na 2 hodiny kynout.

Pak těsto vyklopte z mísy na velmi lehce pomoučený vál, rozdělte si jej na 10 stejných dílů. S těstem se krásně pracuje.
Vypracujte válečky a upleťte si patra vánočky. Spodní z 5, pak ze 3 a navrch ze 2 válečků. Dávejte vrstvy na sebe, konce zmáčkněte a podhrňte.
Já vezmu pak vždy špejle, které rozpůlím a propíchnu vánočku skrz naskrz na 4 místech v hřebeni až na dno, abych ji zpevnila.
Rozpalte troubu na 160 °C.
Přikryjte vánočku a nechejte ještě půl hodiny kynout. Potom ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, peče se asi 50 minut. Po zhruba 20 minutách se do trouby podívejte, někdy mi stává, že vánočka tmavne na povrchu rychleji, tak na ni položím plát alobalu. Dokud máte tenký, dejte dvojitou vrstvu, ale jen jej volně položte, vánočku nijak nebalte. Na konci pečení do díla píchněte špejlí, když se na ní těsto nenalepí, máte hotovo. Vyndejte vánočku na mřížku a nechejte vychladnout.
Nikdy se nestalo, že by nám vánočka ztvrdla nebo vyschla. Pravdou ovšem je, že se hnedka sní, nevydrží nikdy dlouho. Je výborná i na french toast a jiné dezerty.
vánočka

Také se Vám může líbit

20 Komentáře

Kata 27 února, 2018 at 9:16 pm

Je opravdu super, nevydržela nám ani 24 hodin, tak jsem upekla druhou, která zmizela stejně tak rychle jako první.

Reply
Zdena 27 února, 2018 at 9:22 pm

Tak to je super, u nás je to podobné. Ona je prostě skvělá a taky vydrží vláčná, což je její velké plus (když teda dostane šanci vydržet). A taky je to výborný mazanec nebo pletenec na Velikonoce. Už se těším. Moc děkuji za zprávu a jsem ráda, že vám chutnalo. Zdravím a přeji krásné jaro, pokud se ho teda dočkáme. Zdena

Reply
Zuzana 26 března, 2018 at 5:30 pm

Nejlepší recept👍

Reply
Zuzana 26 března, 2018 at 5:32 pm

Zkusila jsem z tohoto těsta buchty s tvarohem a taky jsou úžasné😃

Reply
Zdena 26 března, 2018 at 10:45 pm

Výborný nápad s buchtama! Teď se chystám z něj upéct mazanec. Máme tohle těsto tak rádi, že už nikdo jiné nechce. Ještě se mi nestalo, že by nevyšlo. Jen jednou na Vánoce jsem spěchala a dělala hodně věcí najednou a to vždycky zavání průšvihem. Buď mi vypadne postupně z rukou deset věcí za sebou, nebo zvrznu něco jiného. Tehdy jsem si pomíchala množství ingrediencí, mám vedle sebe napsané množství na dvojnásobnou a normální dávku…no tak to nevyšlo, jak se vypne mozek, je to zkrátka problém :-). A moc díky za zprávu. Mějte se krásně, Zdena

Reply
Marie 4 listopadu, 2018 at 9:24 am

Dobrý den,včera jsem upekla tu vaši vánčku a musím konstatovat je výborná,já také peču každý rok na vánoce moji klasickou ,dobrou, vláčnou vánočku.Postup je skoro stejný,ale já to dělám z Hery.Vaše vánočka je rychlá a moc dobrá.Zdravím Marie.

Reply
Zdena 6 listopadu, 2018 at 9:58 pm

Dobrý den Marie, moc děkuji za pochvalu, my tuhle vánočku milujeme. Chci zkusit nějaké podzimní šneky nebo uzly ze stejného těsta, tak uvidím, jak to vyjde. Přeji vám krásný podzim a mějte se krásně, Zdena

Reply
Ivana 23 prosince, 2018 at 10:03 pm

Dobrý večer,nejlepši vánočka jakou jsem kdy upekla. Opravdu výbornýý recept.
Díky Ivana

Reply
Zdena 25 prosince, 2018 at 4:57 pm

Tak to je skvělé, že jste spokojená, my ji taky milujeme, nikdy nezklamala. Krásné svátky! Zdena

Reply
Anna 29 prosince, 2018 at 6:44 pm

Dobrý den, každý rok vybírám nový recept na vánočku. Dnes jsem pekla podle Vašeho receptu a je vynikající. Upečena před obědem, snědena během odpoledne a teď po večeři už kyne další těsto, aby ta dobrota byla i zítra.

Reply
Zdena 30 prosince, 2018 at 11:16 am

Dobrý den, tak o je skvělé, mám velkou radost. Přeji dobrou chuť. A na Velikonoce může být repete ve fromě mazance :-). Všechno nejlepší do nového roku, Zdena.

Reply
Hanka 2 ledna, 2019 at 5:23 pm

Musím se jen přidat ke všem těm kuchařinkam, které zde jen chválí a chválí. Jelikož jsem před vánoci jednu vanocku už upekla,ale nebyla přesně podle mých představ,zkusila jsem včera tuto.Vysledek je skvělý, nejen na pohled,ale i chuťově. Už nebudu péci jinou,než tuto.Je skvělá. Díky za recept

Reply
Zdena 2 ledna, 2019 at 7:50 pm

Dobrý den Hanko,
mám velkou radost, že se recept dostává mezi lidi, je to vážně poklad. A když třeba trochu zbyde, tak je z vánočky famózní žemlovka. Díky zprávu, mějte se krásně. Zdena a

Reply
HANKA 7 ledna, 2019 at 9:38 am

Zdravím Vás Zdenko, věřím, že tato vánočka má i jiné využití, ale ona je tak chutná, že nikdy nezbyde,.Naopak,kdo je rychlejší,vítězí.Vcera jsem ji opět upekla,opět výborná. Přeji hezké dny.H.

Reply
Renata 9 ledna, 2019 at 6:25 pm

Takže už jsem vyzkoušela hodně vánoček, ale tato je opravdu nej. Je lehounka jak pírko, což u jiných se mi to nestalo. Vždycky byly takové těžké a vydrží měkkounka opravdu než se celá sní. Už jinou dělat nebudu. Za mě 1*

Reply
Zdena 13 ledna, 2019 at 6:50 pm

Díky za zprávu a jsem moc ráda, že jste spokojení, pro nás je to taky 1*. Mějte se krásně, Zdena

Reply
Ric Wesley 22 prosince, 2020 at 7:56 pm

Happy Holiday’s from Michigan. Love your cookbook!

Ric (Vesely) Wesley

Reply
Zdena 3 ledna, 2021 at 12:00 pm

Hello Ric, thank you so much! Happy New Year to you and your family! Zdena

Reply
ANNA RAJMOVÁ 30 prosince, 2020 at 5:55 pm

Stalo se Vám někdy, že vánočka po vyndání z trouby po chvilce klesla? Mě už několikrát, ale upečenou ji mám, píchám špejlí. Tak nevím. Zkoušela jsem už i déle péct, nechávat v pootevřené troubě do zchladnutí ,……. Už opravdu nevím. Anna

Reply
Zdena 3 ledna, 2021 at 11:58 am

Dobrý den, u vánočky se mi to neděje, nevím, kde může být problém. Tuhle vánočku jsem pekla už mnohokrát, i ve formě mazance na Velikonoce. Vždycky byla krásně nakynutá. Nechala jste ji dostatečně vykynout před pečením? Roli může hrát určitě i mouka. Jinak, že mi něco “kecne”, to se stává myslím každému. Tak nevěšte hlavu, přeji vám snad už normální nový rok, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..