bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Krémová bramborová polévka s medvědím česnekem, kopřivami a hráškem

zveřejněno uživatelem Zdena Duben 22, 2017 0 komentářů

Jednoduchá, výborná, zase zelená a zase zdravá. Nic na tom není. Ale když je sezóna jarních bylin, které si můžeme natrhat, byla by škoda těchto darů přírody nevyužít. Je to tak snadné. I kdybyste neměli zrovna možnost nasbírat medvědí česnek, nevadí. Kopřivy rostou všude a ty mladé, které se pro kulinářské použití výborně hodí, si můžete nasbírat velmi snadno. Jen si dobře pohlídejte, kde sbíráte, abyste měli jistotu, že s kopřivami nepřidáte do jídla i chemický postřikový koktejl. Polévka je moc dobrá, lahodná. Když v ní utopíte ztracené vejce, tak máte v podstatě hlavní jídlo. Krémová bramborová polévka s medvědím česnekem, kopřivami a hráškem je pro tyto dny rozhodně snadno dostupným jídlem, pokud se surovin týká, tak ji vyzkoušejte, dokud jsou medvědí česnek a mladé kopřivy k mání.

Potřebujete (na asi 2 litry polévky):

  •  8 – 10 menších brambor
  •  1 malou cibuli
  •  misku mladých kopřiv (po nakrájení nadrobno jich byly 2 plné hrsti)
  •  podobné množství listů medvědího česneku
  •  pokud nebudete mít medvědí česnek, dejte 3 – 4 stroužky česneku
  •  hrst nakrájené zelené petrželky
  •  1 nakrájený list libečku (pokud jej máte rádi)
  •  1 balení mraženého hrášku
  •  1 – 1 ½ litru vývaru nebo vody nebo kombinace obojího. Množství je orientační, podle toho, jak bude polévka hustá, budete možná tekutinu přidávat.
  •  1 kelímek zakysané smetany
  •  sůl, pepř
  •  2 PL rostlinného oleje

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, nadrobno nakrájejte cibuli a případně i stroužky česneku. Na troše oleje vše osmahněte a zalijte tekutinou. Osolte, ale pokud máte vývar slaný, tak již nesolte a doladíte polévku až nakonec. Uvařte brambory do měkka. Potom rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.

Přidejte do polévky nadrobno nasekané kopřivy a povařte, až budou měkké, trvá to chvíli. Pokud máte bramborový krém hodně hustý, jako jsem měla já, tak jej nařeďte vodou do pro vás optimální konzistence. Přidejte medvědí česnek, petrželku, libeček a hrášek a ještě krátce vařte. Zamíchejte do polévky zakysanou smetanu. Dosolte, opepřete.

Podávejte s chlebovými krutony, a pokud si chcete opravdu dopřát, připravte s do polévky ztracené vejce. Bez krutonů je polévka bezlepková, zahuštěná jen rozmixovanými bramborami.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.