hlavní jídlapolévky a dušeninys masem

Pečené telecí ragú

zveřejněno uživatelem Zdena Březen 8, 2018 0 komentářů

Jsme nemocní. Pěkně jeden po druhém, co jsme byli v kontaktu, tak jsme postupně lehli. Já měla trochu výhodu, že když mi bylo nejhůř, byla jsem doma sama. To sice znamená, že vám nikdo neuvaří čajíček, ale zase jsem se mohla plně oddat pocení a funění a kašlání. Pak už mi bylo trochu líp. Ne že by dobře, k tomu je ještě daleko, ale už jsem byla schopná pečovat o ostatní nebožáky. No, a když už jsme všichni byli jakž takž při vědomí, byla jsem schopná uvařit i nějaký pokrm pro rekonvalescenty. Nejdřív to musela být nezbytná a bezpracná sama se vařící polévka z telecího žebra. A další den jsem zakoupenou telecí kližku proměnila v tohle pečené telecí ragú, které nás už definitivně postavilo na nohy. Abych se s ním nemusela moc zabývat a pořád mohla ještě odpočívat, dala jsem jej péct v tajinu do trouby. Pečené telecí ragú je naprosto skvělé zimní jídlo a nemusíte rozhodně být po nemoci, abyste si jej mohli dopřát.

Potřebujete:

  •  telecí kližku, ¾ – 1 kg masa nakrájeného na kostky
  •  1 cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  3 větší mrkve
  •  1 velkou nebo 2 malé petržele
  •  300 – 500 g hlívy
  •  200 ml suchého bílého vína
  •  100 ml vývaru nebo vody
  •  pár lístků šalvěje nebo ½ ČL sušené
  •  větvičku rozmarýnu nebo 1 ČL sušené
  •  ½ ČL kmínu
  •  sůl, pepř
  •  sádlo
  •  půl kelímku šlehačky
  •  1 PL mouky, případně bezlepkové alternativy, se kterou jste zvyklí zahušťovat.

Ve větším hrnci rozehřejte 2 PL sádla a na něm restujte cibuli nakrájenou na měsíčky a nadrobno nakrájený česnek. Když vše začne lehce vonět, ale ještě ne zlátnout, přihoďte na nudličky nakrájenou hlívu a míchejte. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Teď na silnějším plameni míchejte a opékejte. Bude to chvíli trvat. Houby by měly začít na okrajích zlátnout. Přidejte na větší kousky nakrájenou mrkev a petržel. Už jen promíchejte, zeleninu není potřeba opékat. Všechno přendejte do nádoby tajinu nebo pekáče, ve kterém budete péct. Ve stejné nebo v jiné, čisté pánvi rozehřejte další lžíci sádla a opečte na ní kostky masa. Není potřeba je doslova opéct, nechejte jen maso zatáhnout a pak osolte, opepřete a přidejte rozmarýn a šalvěj. Maso stejně nějakou šťávu může pustit, tak vše přidejte do tajinu a promíchejte se zeleninou a hlívou.

Přilijte víno a vývar a přiklopte tajinovou poklicí. Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 2 hodiny. Potom odkryjte a pečte ještě půl hodiny odkryté. Vyndejte z trouby a v ní zvyšte teplotu na 175 °C.

Pak smíchejte půl kelímku šlehačky a půl kelímku vody s moukou (s nebo bez lepku). Zamíchejte s ragú a nechejte ještě 20 – 30 minut péct odkryté v troubě.

Máte hotovo. Ragú podávejte s nejlépe domácími těstovinami nebo s bramborovou či jinou kaší nebo s polentou či rýží. Klidně i bílé tousty by mohly být, ale byla by to trochu škoda, ragú se všemi možnými přílohami chutná báječně.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář