bez masahlavní jídlaryby a seafoodsaláty a lehká jídla

Čirokové „risotto“ s uzenou rybou

zveřejněno uživatelem Zdena 13 listopadu, 2016 0 komentářů

Čirok u nás zatím moc známý není, přitom jde o jednu z nejvýznamnějších a nejdéle pěstovaných zemědělských plodin na světě. Čirok je obilovina velmi prospěšná našemu zdraví jednak díky obsahu minerálů a antioxidačních a protizánětlivých látek, a jednak neobsahuje lepek a tím pádem jej mohou zejména ve formě mouky lidé s nesnášenlivostí lepku. Narazila jsem na něj víceméně náhodou, když jsem si o čiroku zjišťovala informace po zhlédnutí filmu Švadlena (The Dressmaker) s Kate Winslet. Nebudu spoilerovat, tak se na film podívejte, stojí rozhodně za to (o čirok tam nejde, ale zahrál si malou, pro příběh ovšem velmi významnou roli, proto mě zaujal).

čirok

Kromě čirokové mouky, se kterou tedy zatím nemám žádnou zkušenost, se používají i loupaná zrna a to jsem se rozhodla vyzkoušet teď já.

čirok

Výborně by se čirok hodil i na salát, ale chtěla jsem teplou večeři, tak jsem udělala obdobu risotta. Druhý den jsem ale v práci jedla jídlo studené jako salát a moc jsem si pochutnala.

Čirok se chvíli vařit bude, je třeba s tím počítat. Na sáčku bylo napsáno, že se má vařit asi půl hodiny ve dvojnásobném množství vody. Rozhodla jsem se, že jej do tohoto množství namočím a nechala jsem jej asi 2 hodiny máčet a i s vodou, ve které byl naložený, jsem pak dala čirok vařit. Vodu osolte. I přes namáčení se vařil na mírném ohni pod pokličkou dobře půl hodiny, spíš déle. Vyzkoušejte, jestli už budete mít zrnka měkká. Já jsem i trochu vody přidávala a vařila dále, dokud jsem nebyla spokojená s konzistencí.

Potřebujete (na 3 -4 porce):

  •  1 hrnek čiroku (suchého), doporučuji ale uvařit rovnou celé balení a pak připravit ještě něco dalšího, v lednici vám uvařený čirok 3 – 4 dny určitě vydrží.
  •  2 hrnky vody, případně trochu více podle potřeby
  •  sůl, pepř
  •  trochu olivového oleje
  •  uzenou rybu, stačí trochu. Já jsem obrala maso z mých oblíbených uzených bříšek z lososa. Ale tentokrát jsem nebyla moc spokojená s nákupem, bylo tam víc tuku než masa, takže jsem ve výsledku měla malou mističku masa. Vzhledem k výrazné chuti to ale úplně stačilo.
  •  misku nasekaných vypeckovaných oliv, jaké vyberete, je na vás
  •  100 g sýru typu Feta
  •  petrželovou nať
  •  šťávu z ½ až 1 citrónu dle chuti

Podle návodu tedy uvařte čirok do měkka v osolené vodě s malým množstvím olivového oleje. Pokud vám voda zbude, po uvaření ji slijte. Ale myslím si, že je lepší raději po malých dávkách vodu případně při vaření dolévat než pak vylévat.

Po uvaření nechejte chvíli zchladnout a pak čirok osmahněte na troše olivového oleje na pánvi. Vmíchejte olivy a lososa. Dosolte dle potřeby, opepřete. Vmíchejte nadrobený sýr a dochuťte citrónovou šťávou, posypte sekanou petrželkou a můžete zakápnout olivovým olejem.

čirok

čirok

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..