bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Jarní zelená polévka

zveřejněno uživatelem Zdena 12 dubna, 2017 0 komentářů

Konečně je to tady, nejen jaro v kalendáři, ale už je to i vidět. Meze se začínají zelenat a to znamená, že se dají sbírat jarní zelené byliny, kterými si můžete obohatit jídelníček. Jarní příliv vitamínů z přírody. Musíte tedy sbírat na místech, o kterých víte, že nejsou zatížena chemickým ošetřením, hnojením, ani pejsky. Možností, co sbírat, je více. Úplně postačí, když nasbíráte misku mladých kopřiv, popenec a třeba ptačinec. K tomu přidáte misku špenátu. Ten z podzimního výsevu je teď parádní a do polévky ideální. Otrhala jsem i nějaké nové lístky, které se derou na svět na zapomenutých pahýlech loňského mangoldu. Jarní zelená polévka je velmi jednoduchá, nic těžkého na ní není, je velmi lahodná a velmi zelená :-). Nebudu jí říkat ani očistná (to je teď tak trochu mantra), přeci jen v polévce máme šlehačku, takže krémová jarní zelená polévka by byl asi optimální název. Pochutnáte si.

Potřebujete (na asi 2 litry polévky):

  •  zelené byliny. Množství je na vás. Já jsem měla plnou asi 2 litrovou misku kopřiv a popence. Ten je chuťově poměrně výrazný, ač velmi zdravý, doporučuji raději větší podíl kopřiv, které jsou naopak chuťově jemné. Dále jsem použila stejné množství špenátu. Ale můžete dát i jiné lupení, třeba kapustový list, mangold, přidejte klidně medvědí česnek, pokud máte. Já jsem měla i pár listů zelené petrželky.
  •  4 malé brambory
  •  5 stroužků česneku
  •  1 střední cibuli
  •  ghí nebo máslo či rostlinný olej, stačí 1 – 2 PL
  •  1 ½ litru vývaru nebo vody (případně mix, podle toho co máte.Měla jsem nejaký vývar v mrazáku, tak jsem jej doředila vodou.)
  •  muškátový oříšek, sůl, pepř
  •  kelímek šlehačky
  •  zakysanou smetanu, pesto, případně trochu strouhaného sýru na servírování

Všechny listy omyjte a nakrájejte na velké kusy, česnek a cibuli nadrobno, oloupané brambory na kostičky.

V hrnci rozehřejte tuk a nejdříve orestujte cibulku, ale jen trochu, aby začala vonět, ale ne zlátnout. Nechceme, aby cibule přebila chuť jemných listů. Pak přidejte česnek a brambory, krátce opečte a přidejte vše zelené. Nechejte listy zavadnout, míchejte. Potom přilijte tekutinu, ať už vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a vařte, až budou měkké brambory.

Potom polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Zalijte šlehačkou a krátce povařte. Nastrouhejte do ní špetku muškátového oříšku.

Podávejte se zakysanou smetanou, ta polévku lehce okyselí a chuť je pak mnohem komplexnější. Pokud budete mít trochu pesta, rozhodně jej zkuste přidat. Měla jsem v mrazáku balíček rukolového pesta z loňska, stačí ho jen malinko, ale moc nám v polévce chutnalo.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..