inspirace ze světaostatní

Chilli omáčka z fermentovaných papriček

zveřejněno uživatelem Zdena Září 20, 2015 6 komentářů
Vyráběla jsem ji už loni a byla skvělá. Vůbec bych nevěřila, že je možné něco takového připravit doma. Ale funguje to. Omáčku jsme prakticky celou snědli, hlavně ji používáme do plněných tortill. Povedlo se mi opět narazit v Makru na super slevu chilli papriček, takže bylo jasné, jak to dopadne. Moje vlastní úroda, pokud se týká paprik, letos za moc nestojí. Po vedrech co byla, toho moc nemám. Koupila jsem si dohromady asi 700 g papriček, většinu červených cayenne a několik balíčků fresno žlutých.

Byly skoro zadarmo, tak jsem se rozšoupla. S tím mám trochu problém, někdy se těžko ovládám, pokud se mi takováto šance naskytne.
Pár červených papriček jsem si nechala, že si je nakrájím nadrobno a dám do mrazáku. Takže množství je zcela volné, kolik máte, tolik máte, čím víc, tím líp. Myslím, že i jiné pálivé papričky klidně použijte. Zase zkusíte něco jiného než jen usušit.
Papričky omyjte a nakrájejte. Rozhodně pracujte v gumových rukavicích, jinak můžete zažít peklo. A dávejte pozor, ať si bezděky nesáhnete do obličeje.
Vždy jsem začala uříznutím stopky. Z malých žlutých papriček jsem semínka vysypala a vydloubla nožem zbytek, pak jsem papričky nakrájela na kolečka. Dlouhé červené jsem začala stejně odkrojením stopky a pak jsem papričku podélně rozkrojila, vyndala semínka a nakrájela na proužky. Nepoužila jsem je celé i se semínky, protože jsou fakt ostré, tak jsem si řekla, že to bude i tak až až.
Odpad zkusím nacpat do záhonu do děr po hryzci, třeba ho to odradí. Aspoň to zkusím :-). Nakrájejte nadrobno pár stroužků česneku. Já jsem měla 2 okurkové sklenice a na toto množství papriček jsem dávala 5 stroužků česneku. Promíchejte s papričkami.
V misce smíchejte 2 hrnky vody s 1 ČL mořské soli.
Papričky napěchujte do sklenice od okurek.
Zalijte slaným roztokem tak 2 cm nad povrch a 2 cm pod okraj lahve. Pokud máte málo, dodělejte si další roztok. Musíte papričky udržet pod hladinou. Použila jsem k tomu vyvařené víčko od menší zavařovací sklenice, navrch nad něj jsem dala špunty od vína, vždy 3 spojené gumičkou a zavázané v čistém novém mikrotenovém sáčku a ještě obráceném naruby. Zatlačila jsem špunty na víčko v lahvi a lahev jsem zavřela, ale jen lehce, aby víčko na hrdle drželo a vznikající plyn přitom mohl ucházet ven.
Postavte lahve do tácku a nechte na teplém místě kvasit. Proces poznáte to podle tvořících se bublinek. Celý může trvat 2 až několik týdnů. Jak se přestanou bublinky dělat, je vykvašeno.

Pak slijte vodu, schovejte. Rozmixujte obsah a propasírujte.

Vodu dolívejte zpět podle požadované konzistence. Přelijte do sterilizovaných lahviček či skleniček. Skladujte v lednici.

Také se Vám může líbit

6 komentářů

Milan Říjen 2, 2017 at 4:42 pm

Ahoj, zkouším tvůj postup a po cca 1-2 týdnu se mi v nálevu vytvořili světlé cucky. Na shladině žádná plíseň není. Stalo se ti to taky?

Reply
Zdena Říjen 2, 2017 at 6:04 pm

Milane, zdravim. Cucky by tam být neměly, pokud mají pevnou strukturu, je to divné. Ale pokud jde jen o bělavé obláčky, jakoby bílého prachu, který se po zamíchání zase rozplyne, to nevadí, to patří k mléčnému kvašení. V tom případě bys už měl hotovo. Mně se toto nikdy nestalo, už jsem kvasila mockrát, ale žádná “kombucha” mi v tom ještě nevyrostla. Takže nevím. Nemělo by to nijak nepříjemně zapáchat ani chutnat, jen podobně jako kvašené zelí, ale bude to pálit, když jsou tam chilli papričky. Víc ti asi neumím poradit, možná že se ti to něčím kontaminovalo. Já osobně mám s kvašením jen dobré zkušenosti, ale chce to hodně dbát na čistotu všeho, co se k práci použije, jinak je možné, že v nálevu přeroste něco nevhodného. Ale jak říkám, pokud cucky zmizí, nemusí to nic špatného být. Zdena

Reply
Karlos Září 17, 2018 at 8:07 pm

Jsem zvedav, fermentuji poprve a tak jsem nasledoval presne dle navodu. Jen obsah bude extra palivy.

Reply
Zdena Září 24, 2018 at 10:04 pm

Jejda omlouvám se, zpráva o komentáři mi spadla do spamu a nevšimla jsem si jí. Teď jsem vůbec zápasila s časem a nebyla jsem pár dní ani na blogu a objevila jsem váš komentář až teď. Tak jak to dopadlo? To už máte asi hotovo. Dejte vědět. Přeji krásný den, Zdena

Reply
Naděžda Langerová Listopad 1, 2018 at 9:58 am

Dobrý den. Dnes jsem rozmixovala fermentované papričky. Chtěla jsem se zeptat, musí se nějakým způsobem sterilizovat? Nebo musí být neustále v ledničce? Jinak Vám chci popřát k velmi pěkným stránkám, které jsem objevila teprve nedávno. Již jsem vyzkoušela nezpočet Vašich receptů a je to prostě nádhera. Jeden lepší než druhý. Pečené fazole – jednička, slaný karamel, atd. Opravdu se podle receptů dobře vaří. Rodina je nadšena a dokonce mne to i BAVÍ! Moc děkuji. Langerová. P.s.Tekutina u papriček byla zlehka slizovitá + mléčný povrch, který se po rozmíchání rozpustil.

Reply
Zdena Listopad 1, 2018 at 4:05 pm

Dobrý den Naďo, já jsem nikdy nesterilovala, ale je pravda, že jsem nikdy omáčky neměla moc, max. tak 2 lahvičky. Uchovávám v lednici a někdy se mi stane, že když už je v lahvičce jen zbytek a stěny jsou umazané od omáčky, že mi to ke konci zplesniví, ale to až skoro po roce. Sterilováním se asi nic nepokazí, ale stejně, jak začnete omáčku používat a opakovaně otvírat, může se tam něco dostat. Mléčný zákal, co se rozpustil, by měly být kvasinky. A jinak moc děkuji za pochvalu, jsem hrozně ráda, že se vám recepty líbí a chutnají. Díky a mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.