Vynikající variace na koule z mletého masa. Jen minimum ingrediencí a lahůdka je to opravdu velká. Já jsem koule pekla v rajčatové omáčce, co si sama každý rok vyrábím. Moc vám doporučuji omáčku zkusit (zde), je to velmi snadné a pak celý rok máte základ pro kde co. Samozřejmě můžete použít kupovanou rajčatovou omáčku na těstoviny, třeba ty, co mají v Lidlu v italských týdnech, třeba omáčku s bazalkou. Masové koule s parmazánem se skvěle hodí k těstovinám, ale budou dobré i bagetou nebo podobným pečivem a se salátem. Nepočítala jsem úplně porce, jsme teď hodně rozlítaní, jsou doma kluci, já jsem si brala k obědu. Ale 6 – 8 lidí by se určitě najedlo, zejména pokud si dáte jídlo s těstovinami. Zase mi to vyšlo až na pozdě večer, takže fotky nejsou zrovna ideální. Ale jídlo je tak dobré, že sem recept musím dát.
Potřebujete:
- 1 kg mletého masa půl na půl hovězí a vepřové
- 3 stroužky česneku nebo špetku granulovaného
- 2 hrsti nahrubo strouhaného parmazánu
- asi 1 dl vody do masa
- 2 sklenice rajčatové omáčky (dohromady toho bylo asi ¾ litru)
- cca 150 ml vody na naředění omáčky před pečením
- 3 PL směsi tymiánu, oregana a menší díl rozmarýnu
- hrst sekané bazalky
- hrst sekané petrželky
- 1 nastrouhanou mozzarellu
- sůl, pepř
Maso, parmazán, bylinky a česnek dejte do robota a na rychlejší obrátky míchejte, trochu osolte, opepřete. Při míchání pomalu přilévejte asi 1 dl studené vody. Všechny ingredience se slušně spojí. Nebude to jako sekaná, to ne, ale ničeho se nebojte, koule se krásně tvarují a po upečené jsou pevné a vůbec se nerozpadají. Není potřeba žádné vajíčko ani mouka. Vytvarujte koule a ty dávejte do pekáče. Budete péct nejdříve přikryté, tak si vyberte pekáč s víkem, pokud máte. Mezi koule nalijte rajčatovou omáčku a tu trochu nařeďte vodou, ne moc, taky podle toho, jak je hustá. Jde jen o to, aby se hned nezačala připékat.
Dejte přikryté péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut. Potom odklopte, posypejte strouhanou mozzarellou a pečte dalších 20 minut odkryté.