bez masahlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeniny

Curry z fazolových lusků

zveřejněno uživatelem Zdena Srpen 19, 2017 0 komentářů

Pěstujete fazole? Já ano a s nadšením, které ovšem neodpovídá výsledné úrodě. Nebo spíš úroda není úměrná nadšení, které tomu věnuji. Můj muž si ze mě dělá legraci, že si pěstuji osivo. Protože o moc víc mi nezbude. No mně to až tak nevadí, nadšení je zatím dost. Ovšem pokud se jedná o fazole na lusky, tak to je jiná. V tom jsem se letos vyznamenala. Kromě toho, že jsem chtěla vypěstovat zdravé jídlo, se mi ty nádherné tmavě fialové lusky, které sklízím, hrozně líbí. Krásná je i rostlina fazole s fialovými květy. Prostě se tomu nedalo odolat. Jenže se mi nechce většinu úrody cpát do mrazáku, připadá mi to tak trochu škoda. Snažím se lusky pokud možno používat rovnou. Curry z fazolových lusků je vynikající a zase trochu jiná úprava této skvělé sezónní potraviny. A mimochodem, ta krásná fialová barva lusků po zahřátí fazolí samozřejmě zmizí, takže skončíte u zelené.

 

Potřebujete:

  •  1 cibuli
  •  1 ČL kurkumy
  •  4 stroužky česneku
  •  čerstvý zázvor (velikosti palce)
  •  2 PL rostlinného oleje
  •  1 PL světlých hořčičných semínek
  •  5 sušených (pokud víte, kde sehnat čerstvé, dejte ty) curry lístků, můžete je ale i vynechat, pokud nemáte  žádné
  •  1 vrchovatou PL curry koření
  •  400 ml kokosového mléka
  •  3 hřebíčky
  •  1 tyčku skořice (cejlonská je lepší)
  •  1 sušenou chilli papričku
  •  300 – 500 g fazolových lusků
  •  4 – 5 malých brambor, oloupaných a rozkrojených na ½ nebo 1/3 podle velikosti brambory. Ale nechejte  je spíš větší, malé kousky by se úplně rozvařily.
  •  limetkovou šťávu
  •  ½ – 1 ČL soli
  •  koriandrovou nať
  •  na dochucení trochu cukru – v Thajsku i na Srí Lance používají lisovaný palmový cukr, jsou to takové větší či menší pecky, které do jídla nastrouhají. Můžete místo toho použít třeba sušenou třtinovou šťávu typu Rapadury nebo jiný hnědý cukr. Má totiž i svou chuť. Ale pokud nemáte nic z toho, tak dejte zkrátka obyčejný cukr, budete potřebovat lžičku nebo dvě, tak z toho není třeba dělat zase takovou vědu.

V mixéru rozmixujte cibuli, česnek, zázvor, 1 PL oleje a kurkumu na pastu.

Ve větší pánvi na rozehřátém oleji ji orestujte, přidejte hořčičná semínka a curry lístky. Po chvilce přidejte curry koření, kokosové mléko a ostatní koření. Do toho dejte na větší kousky nakrájené fazolové lusky, osolte a duste zatím přikryté do měkka. Po změknutí lusků odkryjte a ještě chvíli duste otevřené podle toho, kolik a jak hustou máte omáčku. Pokud je už hustá dost, není třeba dále vyvářet a omáčku si dochuťte. Přidejte limetkovou šťávu, dosolte a lehce oslaďte.

Podávejte s rýží. Naprosto zásadní pozitivní vliv na chuť má i čerstvá koriandrová nať, kterou přidáte na talíři. Pokud koriandr nemáte rádi, zkuste aspoň trochu, třeba jej v tomto případě vezmete na milost. Pokud jej nemáte, jídlo vám bude chutnat i bez něj, jen tam bude chybět další barva na paletě.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář