k zakousnutísladká jídla a dezerty

Pavlova s rebarborovým kompotem

zveřejněno uživatelem Zdena 20 května, 2017 0 komentářů

Rebarbora je sezónní surovina a její sezóna moc dlouhá není. Tedy pokud jste závislí na lokálních zdrojích, což je většinou zahrádka vaše nebo někoho ve vašem okolí. Podle toho, co se dá vyčíst, by se měla rebarbora používat zhruba do půlky června. Pak narůstá obsah kyseliny šťavelové, která je zdraví škodlivá a ohrožuje nás tvorbou krystalů v ledvinách. Takže všeho s mírou. Tím jsem chtěla říct, teď je rebarbora aktuální a tak mě napadl ještě jeden recept. Musím říct, že ze všech, kde jsem zatím rebarboru použila, je tenhle naprostým favoritem. Pavlova s rebarborovým kompotem je jen další variací na známé téma. Ale právě proto vám rozhodně doporučuji tuto variaci vyzkoušet. Rebarbora, která je kyselá, se svým specifickým aroma naprosto dokonale hodí ke sladké Pavlově.

Potřebujete:

  •  rebarboru. Pro tento účel jsem si schovala růžové konce řapíků (já tu růžovou rebarboru zkrátka miluju).  Měla jsem jich po nakrájení malou misku a vyšla mi na 3 malé dezerty. Byla jsem ale sama doma se  synem, tak nám to stačilo. Doporučuji aspoň 1 plný hrnek nakrájené rebarbory pro 4 – 6 lidí.
  •  krystalový cukr
  •  trochu vanilkového cukru s pravou vanilkou nebo zrníčka z asi půlky lusku
  •  špetku čerstvé strouhané kůry z bio citrónu
  •  trochu vody na podlití
  •  minipavlovy podle receptu zde
  •  šlehačku
  •  1 – 2 PL lemoncurd (není povinné, ale je to mooc dobré)

Pavlovy jsem připravila ze 2 bílků, příprava je velmi jednoduchá a stále stejná.

Nakrájenou rebarboru prosypte cukrem. Množství se těžko určuje, já jsem do své misky dala asi 2 PL tek, aby kousky byly rovnoměrně obalené. Nechejte ji stát asi půl hodiny. Pustí trochu šťávy. Pak ji v hrnci začněte pomalu zahřívat. Nalijte na dno trochu vody, tak 50 – 100 ml, podle toho, kolik máte rebarbory. Přidejte vanilkový cukr a citrónovou kůru. Na velmi mírné ohni vařte do měkka. Ochutnejte a podle potřeby trochu doslaďte, případně přidejte trochu vody. Ale nezapomeňte, že Pavlova je sama o sobě jen velmi sladká. Nechejte kompot vychladnout, pokud to dokážete.

Šlehačku ušlehejte s lemon curd.

A pak už vše dohromady podávejte. Pro mne je Pavlova s rebarborovým kompotem rozhodně v TOP výběru, osobně jsem z téhle kombinace úplně nadšená. I když nevypadá až tak vábně jako jiné verze Pavlovy, pro mne je ta chuť kyselé voňavé rebarbory se sladkým korpusem usazená v neutrální šlehačce naprostá bomba.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..