Tohle jídlo je ideální rychlovka, pokud máte na uvaření doslova pár minut. Dělala jsem omáčku v poslední době poměrně často, neboť jsem v nouzi. Mám tolik věcí, co je třeba stihnout a tak málo času. Někdy zjistím, že už je vážně třeba tu večeři připravit a nemám nejmenší tušení, co uvařit. A to je chvíle pro tento recept. Onen super fígl je geniálně jednoduchý a není to tedy můj nápad, ale viděla jsem ho v krátkém videu na internetu. Strávila jsem teď asi půl hodiny hledáním odkazu na toto video, ale nedaří se mi. Myslím, že i z fotky je jasné, jak se má postupovat. Je to raz dva, máte hned misku čerstvé omáčky. Já syrovou nemám moc ráda, tak ji používám k rychlému vaření. Během pár minut se šťáva vydusí a zahustí. Než uvaříte těstoviny, bude tahle snadná omáčka připravená. A je úplně jedno, jak ji budete kombinovat, co do ní přidáte.
Recept zde je na naši omáčku k večeři, podle toho, co jsem našla v lednici.
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 4 – 6 středních rajčat, ideálně masitých, ale i normální můžete použít. Pokud máte menší, tak přidejte. Hned uvidíte, kolik omáčky z nich bude, takže podle toho upravíte množství rajčat. Budete potřebovat asi hrnek.
- 2 červené papriky
- 3 stroužky česneku
- bílé klobásky, stačí jen trochu, na chuť. Může být cokoli jiného, jiná klobáska, anglická slanina, maso či jeho náhražky nebo i další zelenina
- bylinky, zhruba hrst nakrájených čerstvých (oregano, tymián, bazalka, co máte) nebo 1 vrchovatá ČL sušených
- olivový olej
- sůl, pepř
- 500 g těstovin
- trochu tvrdého sýra parmazánového typu
Dejte vařit vodu na těstoviny a pak je v průběhu příprav omáčky je dejte vařit, uvařte al dente.
Papriku nakrájejte na drobné kousky, stejně tak česnek. Ideální by bylo papriku opéct, oloupat a tak dále. Pokud ji chci loupat a nemám vůbec čas, použiji škrabku na brambory. Já vím, je to škoda, ale poslouží to taky, sice o trochu papriky přijdete, ale někdo v jídle má rád papriku měkkou, bez slupky. Je to trošku podvod, ale plně funkční.
Rajčatům seřízněte tenké kolečko slupky na druhé straně, než je stopka. Stačí jen velikosti mince (malé :-). Vezměte hrubé struhadlo a začněte rajče strouhat do misky v této odříznuté části. Postupně vám v ruce zůstane jen plochá slupka, všechno ostatní bude v misce jako omáčka. Pokud chcete eliminovat semínka, tak omáčku propasírujte přes velký cedník. Je to trošku práce navíc, takže je to jen na vás.
Na rozehřátou pánev nalijte asi 2 PL oleje, na něj dejte opéct klobásku nakrájenou na kolečka, pak přidejte papriku a opékejte, dále česnek a zase opékejte, ať vše lehce zezlátne a krásně voní.
Přidejte bylinky. Pak do směsi nalijte rajčatovou omáčku a duste na středním ohni odkryté. Stačí skutečně jen pár minut a omáčka vám zhoustne.
Bude tím lepší, čím lepší budou rajčata. Osolte a opepřete dle chuti, můžete přidat čerstvou bazalku. Pokud byste náhodou redukování přehnali, třeba proto, že ještě nemáte dovařené těstoviny, můžete přilít do pánve trochu vody, klidně té z těstovin. Ty po uvaření slijte, a pokud jste omáčku připravovali ve woku nebo jiné velké pánvi, můžete je do ní rovnou zamíchat.
Jinak přelijte omáčkou na talíři. Posypte sýrem, zakápněte olejem a ozdobte bylinkami.
A je to, snadné, rychlé, super.