bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídla

Pečený květák

zveřejněno uživatelem Zdena 28 června, 2017 4 Komentáře

Toto jídlo vám tedy rozhodně doporučuji vyzkoušet. Dělala jsem jej už několikrát v různých jemných obměnách. Je to naprosto famózní záležitost. Pokud je květák vaše oblíbená květina, tak nebudete litovat. Velmi jsem si tento druh úpravy různé zeleniny oblíbila. Je to totiž nejen dobrota, ale navíc netrávíte v kuchyni moc času a můžete se třeba hrabat v záhonech, což je taky můj důvod, proč takto snadná jídla vyhledávám. Pečený květák je trochu široký pojem. Tato verze pracuje s plátky květáku nakrájenými z celé hlavy. Výsledné kousky jsou tak celé pěkně propečené a opečené a všechno je to úžasně voňavé a chutné. Trošku problém by mohl být v tom, že pro dva lidi potřebujete celou hlávku. Nebudete vědět, kdy přestat. Pokud byste tedy pekli pro více jedlíků, dejte do trouby 2 plechy na horký vzduch, mělo by se to podařit také.

Potřebujete:

  •  květák. Jednu nebo 2 hlavy, pokud budete vařit pro více než 2 osoby.
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej
  •  koření – můžete použít trochu tymiánu nebo třeba kořenící směs na pečenou zeleninu (bez glutamátu)
  •  asi půl ČL granulovaného česneku
  •  Parmazán nebo podobný sýr. Potřebovat budete asi 2 hrsti

Rozehřejte troubu na 180 °C.

Vezměte květák a celou hlavu nakrájejte na asi 1 cm tlusté plátky. Bude se vám samozřejmě rozpadat, ale to nevadí. Na plech si nalijte asi 3 PL olivového oleje a jednotlivé kousky v něm namočte. Velké kusy ze středu hlavy se pokuste nerozbít. Vypadají po upečení moc hezky.

Rozložte květák na plech, osolte, okořeňte a dejte péct na 30 minut, podle toho, jak se bude ke konci opékat na okrajích. Pak plech vyndejte a posypte kousky květáku sýrem. Teplotu zvyšte na 200 °C a pečte ještě 10 – 15 minut.

Květák můžete použít jako přílohu nebo naopak si k němu uvařit brambory. Ale nám chutná nejvíc takhle samotný jen s listovým salátem a se zakysanou smetanou.

Také se Vám může líbit

4 Komentáře

Linda 10 září, 2017 at 9:19 pm

Výborný a křupavý. Děti mi visely na nohou a prosily o další květák.

Reply
Zdena 10 září, 2017 at 9:24 pm

Dobrý večer, to mě moc těší. U nás je to stejné, 1 tenhle květák je maximálně pro 2 strávníky :-). Tak přeji dobrou chuť. Zdena

Reply
Jana 24 ledna, 2018 at 12:19 pm

Zase super recept :-)! Protože jsme se potřebovali navečeřet tři a zbyla mi ještě omáčka z Vašich “masových koulí se zeleninovou omáčkou”, použila jsem ji ke květáku a výsledek fantastický, prý takový květák po italsku :-).
Zdeni, Váš web se teď stal mým hlavním zdrojem inspirace – doufám, že nevadí moje komentáře ke každému vyzkoušenému jídlu, ale nemůžu si pomoct. Mám pocit, že když jste s tím měla tolik práce – vymyslet, nafotit, popsat, vložit, tak by byla škoda recepty zkoušet a nedat Vám vědět, jak to dopadlo a že děláte radost spoustě lidí :-).

Reply
Zdena 24 ledna, 2018 at 8:36 pm

Jani naopak, jsem ráda, když mi napíšete, aspoň vím, že někdo něco zkusil. A pokud vám i chutnalo, to je pro mne největší odměna. A když přidáte vaše variace, tak se taky můžu inspirovat, takže díky za to! Zdena.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..