k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Tvarohový koláč s povidly a makovou drobenkou

zveřejněno uživatelem Zdena Prosinec 9, 2018 0 komentářů

Tak tohle by vážně šlo, jestli jsou mák, povidla a tvaroh vaše ingredience, určitě koláč zkuste. Je výborný a velmi rychlý, takže ideální kombinace. Celý recept jsem si vytvořila z letitého receptu na rakouský drobenkový koláč, který je s tvarohem nebo s tvarohem a jablky a je naprosto luxusní. Na lince se mi ale už pěkně dlouho poflakovala rozdělaná povidla a v lednici 2 vaničky farmářského tvarohu. Jenže jsem byla líná dělat kynuté těsto na frgál. Vzpomněla jsem si na tenhle koláč, že ho tedy trochu obměním. Když jsem ale na vrstvu tvarohu natírala povidla, napadlo mě přidat do zbytku drobenky mletý mák. Musela jsem přikrojit i kousek másla, protože s mákem byla drobenka sušší. Ale pak to tedy stálo za to, výsledný tvarohový koláč s povidly a makovou drobenkou je famózní, luxusní kavárenský kousek.

Potřebujete:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 500 g farmářského tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g hnědého cukru nebo xylitolu do tvarohové náplně
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kůru a šťávu z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  • 2 vrchovaté PL krupice, měla jsem doma zrovna špaldovou, tak jsem ji použila)
  • sklenici povidel
  • 100 g mletého máku do drobenky
  • 20 g másla na přidání do drobenky
  • 1 PL hnědého třtinového cukru taky na přidání do drobenky k máku

Nejdříve si z másla, mouky a cukru smíchejte drobenku, je jí více, tak to můžete udělat v robotu. Tvaroh smíchejte s vejci, cukrem, krupicí a vanilkovým extraktem. Do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm rozprostřete a trochu utlačte na dno polovinu či o něco více než polovinu drobenky. Na tu natřete tvarohovou vrstvu. Povidla mám domácí a jsou tak akorát, že je lze rozetřít po tvarohu. Pokud máte povidla hodně tuhá, nejdříve si je trochu rozmíchejte a pak natřete na tvarohovou vrstvu. Já jsem měla povidel jednu asi 400 g sklenici, ale ne plnou. Koláč by jich klidně snesl i trochu více.

Do zbytku drobenky nasypte čerstvě pomletý mák, přidejte cukr a máslo a zpracujte. Drobenku dejte navrch na povidlovou vrstvu a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na hodinu.

Po upečení, nechejte koláč zchladnout, jinak se vám horký bude rozpadat.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.