hlavní jídlainspirace ze světas masem

Jehněčí medailonky a teplým bulgurovým salátem

zveřejněno uživatelem Zdena Prosinec 19, 2015 0 komentářů
Začala jsem programově spotřebovávat zásoby z mrazáku. Jehněčí jsem měla z jara a je nejvyšší čas jej spotřebovat. Jehně bylo od farmáře, takže žádné velké porcování a se nekonalo. Měla jsem kotletky v kuse i s kostí. Protože sama si je nejsem schopná rozřezat, tak jsem je vykostila a nakrájela na malé medailonky.

Potřebujete:
  •  jehněčí maso na medailonky podle počtu osob a zdatnosti strávníků
  •  koření – oregano, drcený koriandr, sůl, pepř
  •  čili paprička nadrobno nebo sušené paprikové vločky, pálivé nebo ne, podle toho, co máte a jíte
  •  strouhaná kůra z bio citrónu
  •  bulgur, jemný nebo hrubý. Já jsem pro 4 nevelké žrouty dělala z 1 hrnku suchého.
  •  naložené olivy, nejlépe kvalitní velké chutné olivy, jestli budou zelené nebo černé nehraje roli, celkem po nakrájení 1 velká hrst
  •  čerstvé bylinky, co máte, ideální je oregano, měla jsem ještě kerblík, tak jsem jej použila, ale hodila by se i máta, dohromady potřebujete asi hrst najemno nasekaných bylin
  •  olivový olej
  •  citrónová šťáva
  •  Dijonská hořčice

Kotletky posypte kořením z obou stran, nastrouhejte na ně kůru a pokapejte olejem na prkýnku, proházejte tak, aby se maso olejem obalilo.

Bulgur připravte podle návodu. Olivy vypeckujte, pokud nejsou, nakrájejte na kousky.

Zamíchejte je do bulguru, osolte a opepřete. Promíchejte, přidejte olivový olej, na moje množství mohly být tak 3 PL, ale lila jsem odhadem. Zakapejte šťávou z půlky citrónu a vše promíchejte. Nakonec přidejte 2 PL Dijonské hořčice, bylinky a zamíchejte. Nechte chvíli odležet.
Kotletky zprudka osmahněte na velmi malém množství oleje z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak zmírněte oheň a opékejte. My máme rádi spíš méně propečené. Mohla jsem je dělat tak 3 – 5 minut z každé strany, ale záleží i na tloušťce plátku, tenké budou rychleji. Moje měly asi 2 cm.

jehněčí medailonky

Podávejte s bulgurem, zakápněte zakysanou smetanou, pokud byste měli mátu, posypte jí jídlo na talíři

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.