bez masahlavní jídla

Špaldovo pohankové palačinky se smetanovou kapustou

zveřejněno uživatelem Zdena Březen 2, 2016 0 komentářů
Špaldovo pohankové palačinky nebo čistě pohankové palačinky jsou výbornou a zdravější alternativou oblíbeného sladkého jídla. A musím říct, že jsou výborné. Těsto jsem dělala podle stejného receptu jako zde, jen jsem hladkou mouku nahradila napůl špaldovou s pohankovou. Můžete je připravit samozřejmě s marmeládou nebo ovocem, ale zkuste i slanou, třeba právě zeleninovou náplň, budete překvapeni, jak si pochutnáte.

Změnila jsem trochu postup. Nejprve jsem nechala v lednici do druhého dne ve sklenici směs mouky a mléka s vodou, druhý den večer, když jsem šla palačinky dělat, jsem vmíchala vajíčka, máslo a dosolila. Těsto bylo krásně hladké, mírně hutnější než z hladké mouky. Palačinky mají ale jemnou chuť a jsou vláčné, výborné. Jen se mi klasicky z první povedl udělat trhanec, ale ostatní šly jako po másle.
Rozhodla jsem se naplnit je směsí dušené kapusty, hub, smetany a opečeného uzeného tofu, které můžete nahradit masem a kapustu zase třeba špenátem či mangoldem. Já jsem vařila kadeřávek, pro který jsem byla na zahradě, takže proto zrovna toto lupení.
 Potřebujete:
  •  těsto na palačinky – 1 hrnek vody, 1 hrnek mléka, 1 ½ hrnku směsi půl pohankové, půl hladké špaldové mouky, 4 vejce, ½ ČL soli, 4 PL rozpuštěného másla
  •  misku kapustových listů nasekaných nadrobno. Množství jsem odhadla, ale po nasypání čerstvé kapusty do pánve byl wok plný.
  •  malou misku mražených dušených hub nebo 2 misky čerstvých krájených hub nebo žampiónů
  •  4 stroužky česneku
  •  špetka kmínu
  •  3 PL olivového oleje
  •  150 ml šlehačky
  •  100 ml bílého vína nebo vody (pokud dáte vodu, ochuťte nakonec pár kapkami citrónové šťávy)
  •  1 kelímek zakysané smetany
  •  1 balení uzeného tofu nakrájeného na kostičky a osmahnutého
  •  hrst strouhaného sýru parmezánového typu
  •  pepř, sůl

Do rozehřátého woku nebo větší hlubší pánve dejte olej a česnek nakrájený na kousky.

Lehce osmahněte a přidejte houby, kmín, chvíli opékejte a přidejte kapustu. Poduste na středním plameni, osolte, opepřete, duste. Na druhé pánvičce si opečte kostičky tofu. Po asi 10 minutách dejte ke kapustě do woku šlehačku a zakysanou smetanu, nalijte víno nebo vodu, ještě poduste, dosolte, opepřete. Pokud je třeba, můžete dát trošku citrónové šťávy. Nakonec vmíchejte sýr.
Palačinky jsem smažila tentokrát na oleji. Plnila je směsí a jen přeložila.
Vlastní směs má výbornou chuť a je šťavnatá, palačinky jsou také lahodné. Jídlo nám moc chutnalo, určitě jej zařadím do jídelníčku. Navíc můžete volně zkoušet nejrůznější náplně.
špaldovo pohankové palačinky

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.