sladká jídla a dezerty

Čokoládový koláč s polevou

zveřejněno uživatelem Zdena Září 26, 2015 0 komentářů
Tenhle recept jsem objevila na internetu, když jsem hledala nějaký rychlý a ne úplně běžný koláč, který je možné například vzít s sebou, když jdete na návštěvu. Je to americký recept a koláč je opravdu velmi jedlý, vláčný. Musela jsem ovšem upravit množství cukru a i polevu jsem celkově zredukovala, jak v množství, tak v cukru.

Potřebujete na koláč:

  •  2 hrnky polohrubé mouky
  •  1 hrnek cukru
  •  1 ČL sody
  •  ¼ ČL soli
  •  220 g másla
  •  4 PL dobrého tmavého kakaa
  •  1 hrnek vroucí vody
  •  ½ hrnku podmáslí
  •  2 vejce
  •  1 ČL vanilkového extraktu

Na polevu:

  •  150 g másla
  •  2 PL kakaa
  •  4 PL mléka
  •  250 g moučkového cukru
  •  ½ hrnku jemněji sekaných vlašských ořechů

Rozpalte troubu na 180 °C.

Na těsto smíchejte v základní míse suché ingredience. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte kakao. Do směsi vlijte vařící vodu a nechte chvíli vařit.
čokoládový koláč
Vyndejte a zchlaďte na přijatelnou teplotu, aby směs nepálila na ruce. V malé misce smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a vejce. Pak obě tekuté směsi promíchejte se suchou směsí.
čokoládový koláč
Nalijte na vymazaný plech (klasický, velký do trouby, aby těsto bylo tenké) a dejte péct. Za 25 – 30 minut je hotovo.
čokoládový koláč
Mezitím rozpusťte máslo na polevu, přidejte kakao a mléko a vanilkový extrakt. Přisypte cukr a míchejte. Nakonec vmíchejte ořechy.

Po upečení vyndejte plech s koláčem z trouby a nalijte na ještě teplý koláč polevu. Nechte vychladnout.

čokoládový koláč

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.