hlavní jídlainspirace ze světas masem

Voňavá jehněčí žebra s citrónem

zveřejněno uživatelem Zdena 24 února, 2017 0 komentářů

Variace na libanonské chutě. Voňavé, úžasně aromatické a snadné jídlo. Stále obdobné využití pro jehněčí žebra, se kterými toho jinak moc nenavaříte. Ale tento typ receptů je ideální úprava. Masa není mnoho, ale když je po pomalém a dlouhém pečení oberete a přidáte přílohu typu kuskus, bulgur, či jiné zrní, tak budete mít jídlo pro minimálně 6 lidí. Jehněčí maso je samo o sobě velmi jemné a snadno se upraví do měkka. Se žebry je to trošku složitější, protože maso je uvězněné ve vazivových strukturách, které právě pomalé pečení při nízkých teplotách zneškodní. Tak se nebojte a jehněčí žebra s citrónem zkuste.

Potřebujete:

  •  jehněčí žebra, nevážila jsem je, ale když jsem koupila jehně, dala jsem je tak, jak byla připravená do jednoho sáčku do mrazáku. Mohlo jich být kolem ½ – ¾ kg.
  •  2 mrkve
  •  1 petržel
  •  1 cibule
  •  4 stroužky česneku
  •  1 ½ ČL římského kmínu
  •  1 ½ ČL fenyklu
  •  1 ČL mleté skořice
  •  1 ČL kurkumy
  •  1 ČL kuliček černého pepře
  •  1 chemicky neošetřený citrón
  •  2 dl suchého bílého vína
  •  1 balení hrubého bulguru (500g) nebo přílohy dle vašeho výběru

Zeleninu, cibuli a česnek nakrájejte. Koření dejte do hmoždíře a rozdrťte na jemnou směs. Maso osušte, osolte. Z obou stran jej posypte kořením.

V hrnci, ve kterém budete péct, osmahněte na mírném ohni do voňava zeleninu s cibulí a česnekem. Pak navrch položte připravená žebra a poklaďte nakrájeným citrónem.

jehněčí žebra s citrónem

Podlijte vínem a přiklopte poklicí. Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 2 ½ hodiny. Asi po hodině se do pekáče podívejte a šťávou v něm polijte maso, zase přiklopte a pokračujte. Nakonec odklopte a pečte ještě asi půl hodiny odkryté se zvýšenou teplotou na 180 °C. Maso během této doby jednou otočte. Už se vám bude rozpadat, ale to nevadí, stejně budete obírat.

jehněčí žebra s citrónem

Podle návodu si během pečení masa připravte bulgur. Já jej nikdy nevařím, jen zaliji odpovídajícím množstvím vařící vody, nebo vývaru, případně jej okořením bylinkovou solí, kápnu trochu olivového oleje a přiklopím, za zhruba 20 minut až půl hodiny je měkký. Pokud mi dole zbude trochu vody, tak ji sliji.

Po upečení maso nechejte trochu zchladnout a pak vyndejte a oberte. Vyndejte zbytky citrónů. Pekáč postavte na sporák a dejte do něj opéct k zelenině a zbytku šťávy bulgur, všechno to promíchejte.

jehněčí žebra s citrónem

Maso, které jste obrali, vám nejspíš v průběhu práce chladne a tuk tuhne, tak jej můžete buď přidat do pekáče a udělat směs rovnou s bulgurem a zeleninou, nebo samostatně ohřát a podávat na bulguru. To už je jedno. Já jsem pak maso, které jsme nesnědli hned, zamíchala do zbylého bulguru později a měli jsme skvělý oběd na ohřátí do práce. Pokud máte zelený koriandr či petrželku, můžete jídlo posypat.

jehněčí žebra s citrónem

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..