bez masahlavní jídlak zakousnutípolévky a dušeninysaláty a lehká jídla

Polévka z pečeného patizonu

zveřejněno uživatelem Zdena 11 srpna, 2017 0 komentářů

Jak jsem už psala, úroda patizonu je veliká a tím pádem je třeba přemýšlet, jak ji zpracovávat. Musím říct, že jsem si na plechu pečenou jakoukoli zeleninu velice oblíbila. Jednak můžete různě měnit koření a směs zeleniny a jednak je to velmi snadná příprava výborného jídla. Pak už stačí k zelenině lehce ochutit zakysanou smetanu. Můžete podávat s brambory nebo se salátem, ale i třeba s vařenou čočkou či bulgurem nebo kuskusem. Možností je opravdu nepočítaně. Zkrátka stačí zeleninu nakrájet, štědře pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit, posypat čímkoli podle chuti a dát do trouby péct na hodinu při °180 °C. Zhruba po půlce uplynuté doby občas promíchat. Tato polévka z pečeného patizonu je jen další způsob, jak s takto pečenou zeleninou naložit.

Patizon sám o sobě nemá moc nápadnou chuť, je to stejné jako s cuketou. Ale svým způsobem je to taky výhoda, protože jej můžete ochutit podle svého. Polévka z patizonu samotného by byla poněkud mdlá, i když zkaramelizováním při pečení jí dodáte to hlavní aroma, které ji dělá tak výbornou. Přesto je ale dobré přidat ještě něco výraznějšího. V tomto receptu to jsou rajčata a česnek. Obojí pečením a hlavně připečením získá vůni a výraznou chuť.

Na asi 4 porce polévky potřebujete:

  •  4 menší patizony
  •  4 velká nebo více malých rajčat
  •  5 stroužků česneku (konečně mám novou úrodu, už jsem se nemohla dočkat, neměla jsem už vůbec    žádný použitelný česnek)
  •  po cca 1 ČL sušeného rozmarýnu, tymiánu a oregana
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  po 2 větvičkách čerstvého oregana a bazalky do polévky
  •  Balsamico ocet na dochucení
  •  2 – 3 ČL cukru podle chuti
  •  opečené tousty nebo chléb a Pecorino či Parmazán k dochucení na talíři

Jak jsem psala, tak naložte se zeleninou. Patizony umyjte, vykrájejte semínka a i se slupkou nakrájejte na kousky. Rajčata rozpulte, vymačkejte semínka a pak nakrájejte na větší kousky podobně jako patizon. Stroužky česneku vyloupněte a hoďte na plech. Všechno pokapete olejem, osolte, opepřete a posypejte sušenými bylinkami. Dejte péct do vyhřáté trouby. Celkem se bude zelenina péct hodinu, možná trochu déle. Záleží na tom, kolik v ní bude tekutiny, někdy ještě i po hodině je třeba přidat trochu času, aby se pěkně připekly okraje. Asi v půlce pečení občas vše na plechu promíchejte, jak jsem už psala.

Když máte hotovo, přendejte zeleninu do hrnce a do pekáče nalijte vodu, a nechejte chvíli odmočit všechny ty připečené dobroty. Vodu pak přelijte do hrnce k zelenině a špachtlí vysvoboďte zbytky z plechu a přidejte k polévce. Dolijte vody tolik, aby byla zelenina ponořená. Přidejte čerstvé bylinky a krátce provařte. Větvičky bylinek vyndejte a polévku rozmixujte na jemný krém ponorným mixérem. Teď bude třeba polévku dochutit. Určitě osolit a opepřit. Přidejte postupně podle chuti asi 2 PL Balsamico octa a 2 – 3 ČL cukru.

Podávejte s toustem, sýrem a zakápnuté olivovým olejem.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..