sladká jídla a dezerty

Malinový dort se šlehačkovým krémem

zveřejněno uživatelem Zdena 1 května, 2016 0 komentářů
Tenhle malinový dort vznikl jen díky tomu, že jsem koupila v akci malou mističku malin, které byly tak krásné a voňavé, že jsem jim neodolala. Stejně byly dost drahé, a kdybych si cenu přepočítávala na kilo, tak to byla pěkně marnivá záležitost. Ale jak už jsem si k nim přivoněla a byla jsem ztracená.

malinový dort

Maliny miluju. A to tak, že velmi. Moc se těším na léto. Letos je to po mnoha pokusech první jaro, kdy mi moje na podzim zasazené klacky a odkopky narašily. Konečně! Všichni mí přátelé, kteří mi kdy něco vykopli ze své zahrádky, se dušovali, že je to hrozný plevel a raději ať si to dám v zemi do betonové skruže, jinak budu litovat. Tak na to se těším, že bych litovala, to si nedovedu představit. Pokud se mi urodí, jak si přeji, tak bude více malinových receptů.
Ale abych se vrátila k původnímu sdělení. Koupila jsem prostě maliny. Ale těch by na dort bylo málo. V mrazáku však čeká pytlík mražených malin, jak jinak. Už dlouho jsem si chtěla vyzkoušet dortový krém bez másla, nadýchaný, ale přitom pevný. Měl být s ušlehanou šlehačkou a ideálně s mým oblíbeným žervé. A musím říct, že krém se mi vážně povedl, je luxusní a velmi jednoduchý.
Korpus je třený, bála jsem se piškotu právě kvůli mraženým malinám, které jsem se chystala dát dovnitř dortu. Mohl by se příliš namočit. Ale po vyzkoušení bych už obavu neměla. Maliny jsem do krému dala mražené a celé se v něm schovaly, prakticky žádná tekutina se do korpusu nedostala. Pokud ovšem, jako my, jíte takový dort skoro týden, pak je třený korpus určitě lepší volba, za tu dobu by piškot určitě rozmáčený byl, takže zvažte, co je pro vás ideální, zkoušejte a užívejte si to.
malinový dort
Na těsto potřebujete:
  •  200 g másla
  •  150 g cukru krupice nebo jemné krupice na pečení
  •  4 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  •  220 g hladké mouky
  •  2 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  3 – 4 PL podmáslí
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  kůra a šťáva z půlky bio citrónu
Na krém:
  •  2 šlehačky
  •  1 balíček ztužovače šlehačky (z bio prodejny)
  •  300 g žervé ve vaničce (kupuji v Lidlu)
  •  1/3 – ½ hrnku jemného cukru krupice
  •  kůra 1 bio citrónu
  •  šťáva z půlky citrónu nebo méně, podle chuti
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  maliny, pokud zatím nemáte, tak dovnitř mražené, navrch mohou být také nebo si kupte na ozdobu čerstvé

Rozpalte troubu na 180 °C.

Na korpus utřete cukr s máslem do pěny a postupně po jednom vetřete žloutky. V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a směs pak po lžících přidávejte k máslové hmotě střídavě s podmáslím. Přidejte vanilkový extrakt a citrónovou kůru a šťávu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
malinový dort
Dejte těsto do kulaté rozdělávací formy o průměru 30 cm vyložené pečícím papírem.
malinový dort
Dejte péct na 25 – 30 minut. Po upečení vyndejte a nechte vychladnout.
Na krém nejdříve ušlehejte šlehačku s cukrem a se ztužovačem. V druhé misce prošlehejte žervé a pak po lžících vmíchejte do šlehačky. Na to jsem přehodila šlehací metlu robotu na tak zvané pádlo. Prostě už nešlehat, ale vmíchat. Přidejte citrónovou kůru, šťávu a vanilkový extrakt.
malinový dort
Vychladlý korpus rozkrojte na půlku a potřete skoro 2 cm tlustou vrstvou krému. Do něj zapíchejte zmrzlé maliny.
malinový dort
Ale pozor, pokud na nich máte led, tak je dejte do cedníku a nechte propláchnout studeno vodou. Led zmizí. Maliny osušte ubrouskem a suché, ale stále ještě zmrzlé je dejte do krému. Potom krém špachtlí přetáhněte přes maliny, aby byly schované, můžete sem tam trochu krému přidat.
malinový dort
Položte vrchní díl těsta a natřete navrch zbytek krému.
malinový dort
Dejte do lednice aspoň na hodinu odležet.
malinový dort
Čerstvými malinami pak zdobte jednotlivé porce.
malinový dort

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..