- dortovou formu 28 cm
- Bebe celozrnné sušenky
- slunečnicový olej nebo rozpuštěné máslo
- 3 krabičky cream cheese z Lidlu po 200 g
- 2/3 hrnku krupicového cukru
- 2 PL škrobu
- 1 vanilkový cukr nebo 1PL extraktu
- 4 vejce
- citrónová šťáva
- 2 zralé banány
- ½ kelímku šlehačky
Korpus je z drcených sušenek. Používám celozrnné Bebe z velké krabice, jsou velmi dobré. Stačí asi 4 malé balíčky (po 4 sušenkách), rozdrtím je v robotu a přidám malou misku rozdrcených piškotů. Promíchejte. Teď trochu podvádím a nepoužívám rozpuštěné máslo. Do směsi nalijte trochu slunečnicového oleje (přidávám také asi lžíci voňavého oříškového nebo pistáciového oleje, který jsem pořídila v Lidlu). Vše promíchejte a směs natlačte na dno dortové formy. Potřebujete větší formu (28 cm), na dno zavřete pečící papír a pak přijde sušenková drť. Nechte trochu zvednutý okraj korpusu, ale není to vyloženě nutné.
V míse umíchejte cream cheese – 3 krabičky. Kupuji jej v Lidlu, je vynikající, výborně funguje a nezruinujete rodinný rozpočet. Míchejte buď ručně nebo šetrně v robotu, pokud máte možnost nízkých otáček. Přidejte 2/3 hrnku cukru krupice, 2 PL škrobu, vanilkový cukr nebo extrakt. Pak postupně, po jednom vmíchejte 4 vejce. Přidejte šťávu z poloviny citrónu.
V malé misce rozmačkejte 2 měkké banány v asi 1/2 kelímku šlehačky. Vmíchejte do sýrové hmoty. Nalijte na sušenky do formy.
Dejte do rozpálené trouby. Pokud nemáte jistotu, že vaše dortová forma dobře těsní, dejte i přímo pod ní plech jako pojistku.
http://www.midnightdessert.com/2013/12/slana-karamelova-omacka.html
3 Komentáře
čauky,
potřebuju něco udělat s lilkama – mám ještě mleté maso – tak jsem Ti vlezla do blogu – sice jsem něco takového nenašla, ale zato pár tipů na rebarboru – já bych letos sklidila klidně tak 20 kilo (loni jsem na podzim na ni naházela koňské bobky od dáši kloučkové 🙂 )
tak Ti posílám na příští rok tip (a zřejmě to můžeš dělat celou sezónu, v mléku se prý šťavelany vysráží). Nasypu na pánev hnědý cukr nebo třinový, nechám to rozpustit, pak do toho dám kousek másla a nasypu nakrájenou rebarboru -povařím dokud se nerozpadne a trochu nevyvaří voda, hmotu pak naliju to směsi tvaroh, zakysaná smetana, pudink, vejce a dám na drobenkový podklad, na vrch taky drobenku. Je to takové hodně šťavnaté a jen se po tom zapráší…popravdě ta rebarbora v karamelizovaném cukru s máslem je super i jako mňamka na tvorohové/philadelphia nepečené studené dezerty….
a blog je opravdu bezkonkurenční M.
Ahoj Markéto, díky za skvělý tip. Já rebarbory měla zatím moc málo, ale příště to určitě zkusím. Mám takovou ideu, že bych chtěla mít rebarborová místa a na střídačku bych v zimě vždy jednu přiklopila kýblem a zkusila ji narychlit, aby měla ty božsky růžové stonky. Myslím, že je i sladší, alespoň se to píše. Děsně mě to láká. Koňské bobky, jo? to bubu muset začít sbírat kobližky po okolí. Btw, kdyby ses náhodou chystala nějak rebarboru odkopávat, hlásím se o kořínek. A díky za komentář. To se cení, pane Mára. Hezkou dovolenou, Z.
[…] tedy po pravdě není ani tak moc recept, co byste tu už neviděli (třeba zde), ale spíš taková inspirace. Jste doma sami nebo ttřeba ve dvou a máte mlsný jazýček? Ve […]