k zakousnutísladká jídla a dezertysnídaně

Meruňkový koláč z polenty

zveřejněno uživatelem Zdena 2 července, 2016 2 Komentáře

Výborný meruňkový koláč z polenty je v italském stylu. Kromě polenty jsou v něm ještě mleté mandle. Koláč je přirozeně bezlepkový a ovoce můžete samozřejmě obměňovat. Meruňky jsme koupily u cesty, když jsme se vraceli ze Slovácka z rodinné oslavy. Byly to maďarské meruňky, protože ty naše, lépe řečeno moravské opravdu nebudou nebo jen v minimálním množství. Na Moravě letos pomrzlo kde co, nebudou nejen meruňky, ale i švestky, hrozny….. Musím ale říct, že maďarské meruňky byly výborné, už jsem z nich stihla udělat tvarohové knedlíky, kynutý koláč s drobenkou a teď bezlepkový koláč z polenty. Jak jsem se zapřisáhla, že letos nebudu dělat džemy, tak po jahodovém s vanilkou bude i meruňkový s levandulí, to je už jisté. Jen už mi nevyšel čas, dnes už víc nezvládnu.

Meruňkový koláč z polenty

Potřebujete:

  •  100 g změklého másla
  •  100 g cukru
  •  2 vejce
  •  100 g mletých mandlí
  •  100 g polenty
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  šťáva a kůra z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  100 g bílého jogurtu
  •  ovoce

V robotu utřete máslo a cukr do světlé pěny.

V míse si smíchejte mleté mandle s polentou a práškem do pečiva.

K utřenému cukru s máslem opatrně a pomalu přidávejte rozmíchaná vejce (pokojové teploty). Vždy přidejte trochu vajíčka a lžící suché směsi a po zapracování vejce opakujte, dokud nebudete mít vše smícháno. Nakonec vmíchejte jogurt a citrónovou kůru a šťávu.

Meruňkový koláč z polenty

Těsto přendejte do kulaté formy průměru 30 cm vyložené pečícím papírem a mokrýma rukama rozprostřete.

Rozpalte troubu na 180 °C.

Na těsto dejte meruňky pokrájené na lodičky. Dejte péct na 40 minut.

Meruňkový koláč z polenty

Meruňkový koláč z polenty

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Biba 4 srpna, 2016 at 5:33 pm

Dobry den, dakujem za tento skvely recept, vyskusala som ho ale so slivkami a kokosovym olejom z Filipin a cukrom z kokosovych kvetov, tiez z Filipin, bol velmi dobry.
Skoda, ze som Vas nenasla na FB, mate tam prosim tiez profil?

Reply
Zdena 4 srpna, 2016 at 7:17 pm

Dobry den, Beato, moc dekuji za komentar. Vase variace na recept zni velmi dobre. Urcite se svestkami taky vyzkousim, za chvili budou zrale, takze idealni prilezitost. Na FB profil nemam, ziji bez nej a i tak mam co delat, abych vysla s casem. Takze bohuzel. Jeste mam dotaz na vas, ten kokosovy cukr a olej jste si dovezla z cest nebo poridila tady? Ja jsem mela kokosovy olej dovezeny z Thajska od nekomercniho prodejce (na venkove u cesty) a jeho fantasticka kokosova vune se vubec neda srovnat s olejem (i bio) koupenym tady. Nebylo to vubec ono. Tak hledam nejaky, ktery bude taky tak uzasny. Diky za odpoved a tesim se, ze zase nekdy zavitate na blog, mejte se krasne a preji vam hezke leto. Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..