hlavní jídlainspirace ze světas masemsaláty a lehká jídlaUncategorized

Voňavá pečená dýně s hummusem a trhaným masem a klidně i bez něj

zveřejněno uživatelem Zdena Březen 20, 2017 0 komentářů

Tenhle recept se postupně nabalil na dýni ve spíži. Řekla jsem si, že už je nejvyšší čas ji zpracovat, ale moc jsem neměla představu, co s ní. Řekla jsem si, že když ji okořením a upeču, tak tím nic nepokazím a pak uvidím, vždycky můžu udělat polívku. Měla jsem taky rozmrazený poslední balíček s jehněčími žebry. Tam to bylo jasné, jedině pomalým pečením je dokonale využiji. Takže jsem se rozhodla tyhle dvě věci spojit. A hummus, ten už byl přirozeným můstkem mezi oběma jídly. Všechno dohromady to dokonale zapadlo do sebe. Nutno podotknout, že už jen pečená dýně s hummusem by sama o sobě byla výborná. Základem je ji okořenit. Zkrátka ochutit pořádně voňavým kořením. A můžete použít orientální směs směrem k arabské kuchyni nebo ladit spíš do středomořské kuchyně, což jsem se tentokrát rozhodla já. Hummus je univerzální a když jej necháte neutrální, bude se hodit téměř ke všemu. Já osobně bych jej mohla denně.

Potřebujete:

  •  dýni. Může být Hokkaido nebo muškátová či jiná, kterou máte rádi. Asi se pro tento účel úplně nehodí špagetová, ale kdo ví. Já s ní sama ještě nemám zkušenosti, což je fajn, stále mě něco čeká :-).
  •  sůl, pepř
  •  drcený koriandr
  •  rozmarýn
  •  olivový olej
  •  maso, pokud se rozhodnete jej použít. Já jsem opět vsadila na jehněčí žebra, ale může být i jiné pomalu pečené maso, tak aby se snadno natrhalo. (vepřové, jakákoli drůbež)
  •  koření na maso, tentokrát jsem použila drcený koriandr, rozmarýn, česnek, sůl, pepř. Množství přiměřené množství masa, těžko se to určuje. Zkrátka jsem maso z obou stran vším trochu posypala.
  •  konzervu sterilovaných rajčat
  •  cizrnu na hummus. Nedám dopustit na sterilovanou cizrnu, kterou nakupuji v Lidlu, když ji mají v rámci národních týdnů. Koupím vždy rovnou celou krabici a pak z toho žijeme. Mám doma stále připravenou i cizrnu na namočení, uvaření atd. Ale pokud nemám plán dopředu, nemám šanci. Když chodíte do práce, máte zahradu a plno jiných zájmů, taky musíte trochu pečovat o rodinu :-), zkrátka tyhle srandičky není tak snadné do běžného dne zařadit. Nehodlám se z toho zbláznit, a proto miluju ty vysoké skleničky s cizrnou :-).
  •  sůl, pepř, citrónovou šťávu a trochu olivového oleje do hummusu.

Troubu si rozehřejte na 150 °C, program na horký vzduch.

Optimální by bylo, pokud byste našli pekáče, které se vám vejdou do trouby 2 (stačí pekáč a plech). Maso budete péct přikryté aspoň 2, spíš ale ke 3 hodinám. Cizrnu pak můžete do trouby přidat na dolní rošt pod maso a péct spolu s ním zhruba 45 minut.

Maso okořeňte, osolte a dejte do pekáče, zalijte rajčaty, která jste nejdřív nasekali na menší kousky. Můžete i malinko podlít, ale tak maximálně 1 dl vody, případně bílého vína, tím taky nic nepokazíte. Přiklopte a dejte péct na 2 hodiny. Potom odkryjte a pečte aspoň 30 minut.

Dýni omyjte, i se slupkou nakrájejte. Okořeňte, osolte. Toho se nebojte, je potřeba, aby měla chuť. Pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby na posledních 45 minut k masu.

Nakonec, pokud ještě nebude na okrajích opečená, přidejte v troubě teplotu a nechejte asi 15 zlátnout. Můžete v troubě nechat i maso a opéct ho trochu ke konci. Pokud by už maso bylo opečené dříve, tak jej na tohle závěrečné dopečení dýně již vyndejte z trouby.

Musíte si zkrátka opéct dýni i maso, a pokud je třeba něčemu nechat více času, tak to udělejte. Upečenou dýni vidličkou nahrubo roztrhejte. A maso oberte z žeber také vidličkou. Občas bude třeba stáhnout nějakou tu blánu (neboli fascii), tak to udělejte.

Na hummus cizrnu sceďte, ale tekutinu si nechejte. Cizrnu rozmixujte ponorným mixérem a podle potřeby opatrně přidávejte tekutinu, aby vám vznikla hustá kaše. Osolte, opepřete a přidejte Šťávu aspoň z půlky citrónu. Ochutnejte, někdy dávám citrónu víc, někdy míň, případně dosolte dle potřeby. Nakonec vmíchám asi 1 – 2 PL velmi kvalitního olivového oleje. Ale to asi nemusíte, my to tak máme rádi. Normálně si hummus olejem i pokapeme, než jej jíme. Teď použiji výpek z masa.

Tak a teď už jen podávat. Na hummus dýni, na dýni maso a na maso trochu omáčky z pekáče.

Ač je toho dost napsáno, tak jídlo je velmi jednoduché. Jen musíte okořenit maso a dýni a dáte je postupně péct, žádná další práce s tím není. Jen nakonec obrat upečené maso. Hummus je záležitost na pár minut. Výsledek rozhodně stojí za to.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.