polévky a dušeniny

Krémová polévka z topinamburů

zveřejněno uživatelem Zdena Leden 12, 2016 2 komentáře

Topinambury znám z dětství, byly a jsou to moje oblíbené květiny, vždycky jsem měla ráda, jak rostou a září o sto šest tam, kde nic jiného nekvete. V příkopech a u plotů starých stavení. Tehdy a ještě hodně dlouho po tom jsem ovšem vůbec netušila, že je to i jedlá záležitost a netušila, jak se jmenují. Až teď, ne tak dávno jsem zjistila, co to je topinambur, a že ho vlastně znám. Loňské  jaro, při mé zahradnické expanzi, jsem si po internetu objednala pytel hlíz. Doslova pytel, bylo toho 5 kilo :-), nejsem troškař, když už, tak už. Krémová polévka z topinamburů je jedna z možností, jak hlízy připravit. Jsou ale výborné i syrové, do salátu nebo podušené, dá se z nich vyrobit pyré, mohou se zapékat.

Podělila jsem se s přáteli. Až po té ovšem jsem narazila v diskuzích na příspěvky, kde lidé s hrůzou sdělovali své zkušenosti s invazivitou topinamburů. Na Slovensku je dokonce zakázáno je pěstovat. Tak jsem po zralé úvaze zasadila hlízy na místo, kde opravdu invaze nehrozí. A vyrostly, dokonce i kvetly. Topinambur je víceletá bylina s přezimujícími hlízami, které můžeme sklízet i v zimě. Vykopané hlízy moc dlouho nevydrží, scvrknou se a začínají se brzy kazit. Je lepší si vykopávat postupně. Mnohem více informací najdete na internetu. Já jsem jen zkusmo vykopala asi polovinu hlíz zpod jedné rostliny, měla jsem menší misku. Vařila jsem pro dva, tak jsem se rozhodla vyzkoušet krémovou polévku. Moc nám chutnala, určitě ji zařadím do repertoáru.

Potřebujete:
  • topinambury, pro 2 stačí malá miska hlíz
  • 3 malé brambory
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej nebo ghí pod cibulku
  • sůl, pepř
  • 4 PL šlehačky
  • 1 ČL vinného bílého octa
Topinambury pořádně omyjte a očistěte kartáčkem. Nakrájejte je na kostičky až později, těsně před vařením, protože hnědnou. Pokud budete krájet dříve, dejte je do okyselené vody. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Cibulku a česnek nakrájejte, nechte zesklovatět na lžíci ghí nebo rostlinného oleje. Přihoďte nakrájené topinambury a brambory, opečte. Nechte trochu přismahnout, místy mohou být dozlatova.

Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly kousky sotva ponořené, nedávejte vody moc. Osolte, opepřete, vařte do měkka.

Pak vypněte, chvíli nechte odpočinout, ať není polévka úplně vařící a rozmixujte, jak jste zvyklí, buď tyčovým mixérem, nebo v robotu. Pokud bude moc hustá, přidejte trochu vody.

Dejte zpátky do hrnce, prohřejte. Přidejte šlehačku a ochuťte vinným octem. Podle chuti případně můžete dosolit.

Krémová polévka z topinamburů

 

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Brona Listopad 19, 2016 at 5:02 pm

Ahojky po delsi dobe, taky jsem sklizela nedavno topinambury a udelala z nich polevku, podobnou jak popisujes v receptu. Nejvice mi vsak chutnaji syrove a morcatum tez 🙂
Zdravi Brona

Reply
Zdena Listopad 20, 2016 at 11:15 am

Ahoj Broňo, díky za zprávu. Mně osobně taky nejvíce chutnají topinambury syrové. Ale někde jsem četla, že se mohou (asi ve větším množství) hůře trávit, a taky mi to ve formě polévky doma snědí, kdežto nějaké podivné hlízy na talíři by vzbudily příliš pozornosti a tím pádem hlášku, tohle já nebudu :-). Zase se ozvi, hezký den Zdena

Reply

Zanechte komentář