bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídla

Plněný pečený patizon

zveřejněno uživatelem Zdena 30 července, 2017 2 Komentáře

No tak už je to zase tady. Na jaře nevím, co bych ven zapíchla a pak, když se začne dařit a úroda narůstá, vymýšlím o sto šest, co s tím. Letos jsem se rozhodla zkusit pěstovat patizon, kamarádka je pěstovala loni a prý dobrý. Tak to je samozřejmě hláška, která mě nenechá klidnou. Protože jsme teď byli opravdu hodně zaneprázdnění a rozlítaní, tak jsem ani nestíhala vše zpracovávat a najednou jsem měla v kyblíku asi 5 kousků. Potřebovala jsem aspoň část rychle zlikvidovat pokud možno bezpracným způsobem. Vymyslela jsem pečený patizon ve formě plněných plátků.

Jinak co se pěstování týká, sousedka už ze mne má legraci, že na mě se pěstební prostorová optima nevztahují, že mám vlastní tabulky. Letos se mi to asi opravdu trochu vymklo, ale aspoň je legrace. Moc to neřeším a bavím se. Tedy první poznatek je, že patizon je plodný. To rozhodně ano, stejně jako cuketa. Další moudro je, že jej budu rozhodně muset taky uhlídat a tykvičky sklízet malé. Čím menší, tím lepší. A poslední informace zásadního významu – žlutý je hezčí než bílý.

Potřebujete (na 3 patizony průměru asi 15 – 20 cm – na 1 velký plech):

  •  patizony
  •  250 g cottage cheese
  •  2 – 3 stroužky česneku
  •  trochu bylinek, já jsem dala tymián
  •  1 vejce
  •  100 g nahrubo strouhaného výraznějšího sýru podle libosti (použila jsem i modrý plísňový sýr)
  •  pokud nechcete vegeteriánskou verzi, tak dejte trochu anglické slaniny nebo jiného již tepelně  zpracovaného masa
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej
  •  já jsem nakonec přihodila 2 hrsti zbylé vařené rýže, co jsem měla v lednici

Patizony nakrájejte na asi 1 – 1 ½ cm plátky. Vykrájejte centra se semeny. Vzniknou vám z toho takové rozkošné citrónky. V misce smíchejte cottage, sýr, vejce, česnek a bylinky, případně i jiné ingredience, jako vařenou rýži nebo pokud vám zbylo třeba pečené kuře nebo jiné maso. Můžete dát tuňákovou konzervu nebo kousky uzeného lososa. Opepřete, ochutnejte a podle potřeby osolte.

Plátky tykví dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a rukama olej rozetřete po plátcích a ty pak lehce osolte a opepřete. Centra naplňte sýrovou směsí.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 35 minut.

Plněný pečený patizon je výborný sám o sobě, ale můžete jej klidně přiložit k masu nebo k zeleninovému salátu.

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Linda 10 září, 2017 at 9:23 pm

Jedina chyba je, že jsem rezervovaně zakoupila jen jeden patizon. A škoda,že žluté se neprodávají. Jinak naprostá bomba.

Reply
Zdena 10 září, 2017 at 9:35 pm

Já jsem letos žluté patizony poprvé pěstovala. Je to úplně stejná Adéla jako cuketa. Teď sbírám ty malinké. Jsou skvělé, dají se jíst jen tak. Nebo upéct s bylinkami. Láká mě i naložit je nakyselo, letos už to ale nestihnu, aspoň můžu spřádat plány na příští rok. Mějte se a moc děkuji za zprávu, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..