bez masapolévky a dušeniny

Čočková polévka

zveřejněno uživatelem Zdena Červen 13, 2017 0 komentářů

Když už vezmu pytlík s čímkoli, tak jej zpracuji rovnou celý, Teda většinou. Zkrátka si naplánuji více jídel, která z dané suroviny připravím. Je to skvělé, protože najednou navařím na více dní, případně mám obědy do krabiček. Zejména teď, kdy ještě nesklízím ze zahrady, ale naopak na ní dřu celé odpoledne, nemám na vaření moc času. Takže navařit si do foroty se hodí. Navíc mě baví přemýšlet, co teda vlastně z té čočky, kterou jsem už namočila, udělám. Vím, že se to nemusí, ale já si i čočku namočím do druhého dne, jednak je dobrá na uzobávání při vaření a jednak je i velmi rychle uvařená. Tentokrát tedy byla úplně obyčejná, báječná čočka, po které moje ruka sáhla v komoře. Jelikož jsem sběrač a zásobovač, tak věřte, že mám vždycky po čem sáhnout. První z jídel, které z čočky připravím, je čočková polévka, která se podává s ochuceným jogurtem. Vaří se s rajčatovou omáčkou a zeleninou a je vynikající.

Potřebujete:

  •  1 střední cibuli
  •  2 mrkve nebo 1 velká
  •  kus celerové bulvy, po nakrájení na kostičky asi 2 polévkové lžíce
  •  3 stroužky česneku
  •  1 PL čerstvě drceného římského kmínu
  •  1 ČL uzené sladké papriky
  •  1 bobkový list
  •  1 ČL soli
  •  rostlinný olej nebo ghí
  •  2 hrnky předem namočené čočky
  •  1 litr vývaru nebo vody na zalití (pokud voda, použijte do ní kostku biovývaru.
  •  skleničku rajčatové omáčky na těstoviny, asi 250 ml (domácí je optimální)
  •  bílý jogurt, citrónovou šťávu, sůl a pepř

Cibuli, česnek a zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na troše tuku. Přidejte kmín, krátce orestujte.

Dejte čočku a chvíli míchejte.

Přidejte rajčatovou omáčku, zalijte vývarem, osolte, dejte papriku, bobkový list a vařte do změknutí. Bude to trvat asi 20 – 30 minut. Pokud máte hodně tekutiny, vařte ještě chvíli odkryté.

Dosolte, pokud je třeba. Podávejte s ochuceným jogurtem, můžete posypat petrželkou.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář