bez masahlavní jídlas masemsaláty a lehká jídla

Pečené plněné brambory

zveřejněno uživatelem Zdena Duben 14, 2018 0 komentářů

Skvělé jídlo, které připravíte i takzvaně z ničeho. Navíc brambory většinou chutnají všem, tak stačí trošku zaimprovizovat a případně využít i různé zbytky z lednice. Protože se připravují z brambor vařených ve slupce, netrvá pak další příprava nijak dlouho. Pečené plněné brambory můžete zapéct se spoustou různých náplní a vyhovět tak nejrůznějším dietním požadavkům svých strávníků. Já jsem nijak neřešila množství, prostě jsem nabrala misku středně velkých brambor (pak jsem je pro orientaci spočítala, bylo jich 12, po naplnění půlek jsem potřebovala celý velký plech, celkem cca 4 – 5 pěkných porcí). I množství ostatních ingrediencí není třeba moc řešit, protože základ jsou vydlabané vnitřky brambor. Co přidáte navíc, dodá chuť i objem, ale moc toho potřebovat nebudete, protože máte omezené množství bramborových mističek, které můžete naplnit, takže naprosto ideální jídlo. Jak říkám, dobrota skoro z ničeho a přitom nepřeberné množství variací, stačí přidat bylinky, nebo koření, trochu masa, sýry. Tady uvedu svoji verzi, ale hrajte si…..

Potřebujete (na 1 velký plech naplněných půlek):

  •  12 středně velké brambory uvařené ve slupce
  •  3 PL rostlinného oleje nebo sádla
  •  2 stroužky česneku
  •  3 PL na malé kostičky nakrájené anglické slaniny
  •  200 g sýra typu cheddar (nebo gouda, eidam, feta či plísňový sýr by byly super)
  •  trochu pikantní grilovací omáčky na potření vydlabaných brambor, já jsem použila svoji irskou rajčatovou omáčku
  •  1 konzervu vařených fazolí (bílé i červené, je to jedno), skvělá by byla i cizrna
  •  1 ČL uzené sladké papriky
  •  sůl, pepř

Brambory, pokud jste je vařili těsně před přípravou jídla, nechejte trochu zchladnout. Pak je rozpulte podélně a lžící vydlabejte vnitřek tak, aby vám zbyly mističky silné aspoň půl centimetru.

Vydlabané vnitřky nasekejte na větší kousky. Na pánvi na tuku osmahněte slaninu, přidejte česnek, s tím restujte jen velmi krátce a hned přidejte do pánve brambory a opékejte.

Podle chuti osolte, opepřete. Pokud se vám bude zdát, že je to třeba, přidejte trochu tuku. Občas promíchejte a opékejte, až to celé bude neodolatelně vonět a brambory místy zlátnout. Pak přidejte fazole a sladkou papriku, ještě párkrát promíchejte a je hotovo.

Bramborové mističky vevnitř potřete pikantní omáčkou, dejte část náplně do všech brambor a posypte trochou strouhaného sýru. Pak dejte zbytek náplně a zase trochu sýru.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na asi 15 minut. Jde v podstatě jen o zapečení a roztavení sýru, protože všechno ostatní už je hotové. Tyhle pečené plněné brambory jsou vážně skvělé a prosté. Budou vám chutnat, a jak vidíte, náplň vyloženě volá po obměnách. Takže je to podle mně jedno z těch univerzálních jídel, která se dají připravit kdykoli. Jediný zádrhel tu je uvaření brambor ve slupce, které chvíli trvá, to mně osobně dost štve, ale pečené plněné brambory za to rozhodně stojí.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.