k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Lahodný jablečný koláč

zveřejněno uživatelem Zdena 1 června, 2017 2 Komentáře

Jemný a vláčný, nadýchaný a výborný jablečný koláč. Přitom jej připravíte snadno, nebude to ani dlouho trvat. Jablka mám ještě v komoře v garáži. Posledních pár jablek mojí zamilované odrůdy Topaz. Když se v popisech uvádí, že jsou to jablka, co nejdéle vydrží, tak je to pravda. Jsou stále vynikající, navíc jejich výborná, nakysle navinulá chuť z nich dělá jasné favority k výrobě nejrůznějších dezertů. Ještě i teď si pochutnáte  i na syrových. Těsto na koláč je měkké, a lehce voní po vanilce a citrónu a báječně se s kyselými jablky doplňuje. Neváhejte a zkuste si tenhle lahodný jablečný koláč upéct, skvěle se hodí k odpolednímu čaji či kávě.

Potřebujete:

  •  120 g změklého másla
  •  100 g cukru (nejlépe třtinového)
  •  2 vejce (pokojové teploty)
  •  1 hrnek hladké mouky
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  kůra a šťáva z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  500 g jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky

Troubu rozehřejte na 180 °C.

V robotu utřete máslo s cukrem do světlého krému. Potom po jednom přidejte vejce. Je třeba, aby vajíčka byla teplá, tedy měla pokojovou teplotu. Míchejte s nízkou rychlostí a pomalu, opatrně. Až po zapracování jednoho vejce přidejte to druhé. Je i tak možné, že se vám krém začne srážet. Přidejte tedy do mísy 1 PL připravené mouky, do které jste vmíchali prášek do pečiva. Po zapracování vajec přidejte vanilkový extrakt a citrónovou kůru a šťávu. Potom už jen pomalu vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte nakrájená jablka a ta také opatrně vmíchejte do těsta.

Pečte v kulaté formě o průměru cca 30 cm asi 45 minut.

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Martina K. 1 června, 2017 at 9:30 am

Teda Zdeni, já se snažím v práci trochu rozpohybovat k nějakým výkonům, a Ty už máš napečeno, nafoceno, zveřejněno! Klobouk dolů. Krásný den!

Reply
Zdena 2 června, 2017 at 12:14 pm

Ahoj Marťo, díky. Zato dneska, pátek jako vyšitej. Člověk má být před víkendem řádně zhuntovaný, aby si vážil volného času. 😎

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..