k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Banánové mandlové sušenky s arašídovým máslem

zveřejněno uživatelem Zdena 5 ledna, 2019 0 komentářů

Tak jeden velmi snadný recept na sušenky na rozjezd po Vánocích. Ne že bychom po Vánocích snad potřebovali dosladit, to jistě ne. Ale sbalit pár sušenek do batohu před cestou na lyže se může hodit. Pokud v receptu použijete bezlepkové vločky, máte navíc recept bez lepku. Tohle ale nejsou jen energetické sušenky na doplnění paliva, jsou s mandlemi, arašídovým máslem a s čokoládou, tedy jen se samými dobrotami. A navíc jsou tyhle banánové mandlové sušenky úplně bez přidaného cukru, není v receptu vůbec potřeba vzhledem k sladkým ingrediencím. My je jíme ke kafi jako dezert. Je to je rozhodně jeden z těch receptů, kde vás výsledek velmi mile překvapí. No a taky ode mne po delší době něco rychlého na blog. Nemohla jsem po Vánocích naskočit zpět do vlaku. Vařila jsem sice pořád něco, ale chtěla jsem si užít ten klid a relativní nicnedělání. V lednu to bude i tak dost náročné, budeme tak trochu ve větru (bohužel ne tedy doslova, hned bych sbalila kufry a někam hodně daleko zmizela), snad se mi podaří mezitím i připravit něco pro vás. Ale začněme sušenkami, které určitě stojí za to být prvním letošním receptem.

Potřebujete (na 2 plechy):

  •  3 zralé banány
  •  1 hrnek ovesných vloček, můžete je použít tak, jak jsou, ale taky je krátce ledabyle prohnat robotem, případně mohou být i jemné, sekané vločky
  •  4 vrchovaté PL arašídového másla, pokud bude s kousky arašídů, tím lépe
  •  1 hrnek mletých mandlí. Ty neloupu, jen je stačí rozsekat v robotu, co to jde, v tomto receptu nepoužívám jemnou mandlovou mouku.
  •  hrst čokoládových peciček z kvalitní hořké čokolády, případně sekané čokolády
  •  podle chuti můžete přikápnout vanilkový extrakt nebo přidat špetku skořice, to už je na vás. Já jsem nic nepřidávala.

Troubu rozehřejte na 180 °C, pokud budete péct oba plechy najednou na horký vzduch, dejte teplotu asi 160 – 165°C.

Banány rozmačkejte vidličkou a dejte do misky. Přidejte ostatní ingredience a vše zamíchejte. Hotové těsto u sušenek nebo muffinů nejraději nabírám naběračkou na zmrzlinu, takovou tou klešťovou. Je to vlastně vtipné, protože ji na samotnou zmrzlinu v podstatě moc nepoužívám. Jelikož si zmrzku děláme sami a ta je většinou tužší, tak ji nejlépe naberu fortelnou zmrzlinovou lžící. Ale právě ta klapací je naprosto nedostižná v dávkování těsta do formiček právě na muffiny, kde těsto krásně cíleně vyklopíte. Lžící to jde taky, ale obyčejně jsem pak měla upatlané úplně všechno, co mi přišlo do cesty. Takže nadělejte na plech hromádky a ty pak lehce rozplácněte, aby těsto bylo asi 1 cm vysoké. Už se dál nijak nerozteče ani nenafoukne, v podstatě tvar sušenek určíte už před pečením. Nedělejte je moc tenké, ať se vám pak nerozpadnou. Pečte asi 15 minut. Ale musíte to ke konci ohlídat, doba bude samozřejmě kromě vaší trouby ovlivněná i velikostí vašich sušenek, tak podle potřeby možná minutku dvě přidáte nebo uberete.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..