bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Rajská polévka pro lenochy

zveřejněno uživatelem Zdena 13 srpna, 2018 0 komentářů

Výborná polévka a navíc skoro bez práce. Stačí nakrájet rajčata, pak udělat pár maličkostí okolo a zbytek už za vás udělá trouba a ponorný mixér. Nejlepší je, pokud třeba budete péct rajčata na omáčku do zimních zásob, využít ještě místo v troubě a přiložit. Já jsem takhle pekla 2 velké plechy rajčat, k tomu jsem ještě přidala rošt a na něj dala malý  pekáček s nakrájenými rajčaty a rajská polévka byla na cestě.  Jediné, co je při takovémhle pečení třeba občas udělat, je otevřít troubu na pár vteřin, abyste vypustili ven tu spoustu páry, která v ní nahromadí. Dejte si pozor, ať si ji nepustíte do obličeje, je to opravdu velký oblak. Tenhle způsob má navíc výhodu v tom, že z rajčat na omáčku budete mít i trochu té přebytečné tekutiny, kterou si můžete dát bokem a použít ji na polévku. Rajčatová omáčka pak navíc bude méně naředěná, tím pádem hustší. A to, co z plechu slijete, bude naprosto famózní rajčatový vývar, který už je ochucený bylinkami, olivovým olejem a v podstatě i sám o sobě je luxusní.

Potřebujete (na 2 pořádné porce polévky):

  •  4 velká masitá rajčata nebo odpovídající množství jakýchkoli jiných. Měla jsem pekáček zhruba velikosti sešitu A4 a ten jsem zaplnila
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  bylinky dle vlastní chuti – bazalku, tymián, oregano či trochu rozmarýnu
  •  4 stroužky česneku
  •  asi hrnek vývaru či výpeku z rajčat na omáčku k doředění polévky na požadovanou hustotu. Může být i voda, to ale je ta nejméně vhodná varianta, naředíte si tím zároveň chuť, ale lze ji použít.

Velká rajčata nakrájejte na plátky, malá na dílky, jak chcete. Dejte je do pekáče, štědře zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte nadrobno nakrájený česnek a bylinky. Dejte péct do trouby na asi půl hodiny při 180 °C.

Pak stačí vše přendat do vhodné nádoby a rozmixovat. Nakonec, pokud chcete polévku jemně krémovou, propasírujte ji přes cedník. Dochuťte a nařeďte podle potřeby. Podávejte třeba se lžící zakysané smetany, s bazalkou a trochou olivového oleje, můžete si připravit krutony či opéct tousty.

Jednu porci polévky jsem si vzala do práce k obědu, ale v tom vedru se mi nechtělo ji ohřívat a snědla jsem ji studenou, byla naprosto skvělá a osvěžující, čili jde to i takto.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..