k zakousnutísaláty a lehká jídlasnídaně

Jarní salát se ztraceným vejcem

zveřejněno uživatelem Zdena 11 března, 2017 0 komentářů

Polníček na záhonech stále vesele dorůstá, tak jsem si říkala, že by to chtělo nějaký salát. Měla jsem zrovna čerstvá vajíčka, tak jsem je přidala. Pak už jen něco pikantnějšího, jako třeba modrý sýr a kousek sušeného prosciutta a bylo to. Tekutý žloutek z vajíčka spolu s olivovým olejem a kousky sýru udělali skvělý dresink. Salát byl opravdu báječný a moc jsem si na něm pochutnala. Já jsem si jej dala k sobotní snídani, byl zrovna hezký slunečný den, já byla sama doma, tak jsem měla chuť na něco hodně dobrého, čím bych se potěšila a nebylo mi doma smutno. Salát se ztraceným vejcem tohle všechno do puntíku splnil. Musela jsem v neděli ráno dělat druhou rundu, protože když můj drahý manžel viděl fotky na instagramu, kam jsem jednu hned vrhla, dožadoval se svých práv :-).

Potřebujete (pro jednu osobu):

  •  1 čerstvé, nejlépe domácí vajíčko
  •  trochu obyčejného octa do misky na vyklepnutí vajíčka
  •  salát – polníček či listový salát, nedoporučuji pro tento účel tak oblíbený (ne u nás doma) ledový salát a naopak rozhodně doporučuji přidat rukolu, pokud máte možnost. Nasbírejte si třeba taky trochu ptačince, vděčné to bylinky, která je zelená prakticky celoročně a na jaře je jedna z prvních, kterou si můžete do salátu přidat. Jen je dobré vynechat venčící palouček, to by bylo myslím dost nežádoucích aditiv.
  •  1 – 2 plátky prosciutta
  •  30 – 50 g modrého plísňového sýru, čím kvalitnější, tím lepší. Pokud ovšem nemáte tento druh sýru rádi, tak jej nahraďte třeba čerstvým sýrem, klidně kozím či ovčím. Můžete použít i fetu.
  •  velmi kvalitní olivový olej na pokapání
  •  čerstvě mletý pepř
  •  sůl ani potřebovat nebudete, sýr a sušená šunka vám salát osolí dostatečně

Salát si připravte do misky, natrhejte na něj šunku a nadrobte sýr.

Jde se na vejce. Není to věda, ale nemusí se vám vždycky povést. Na druhou stranu, o co jde, že. Jednou jsem viděla skvělé krátké instruktážní video na youtube, už jsem ho bohužel teď nenašla, ale mám tu pro vás jiné, které je taky fajn – podívejte se zde.

Já postupuji úplně stejně, tak jsem nefotila, protože je při vaření trošku fofr a nestíhala bych. Zkrátka do malé mističky nalijete trochu octa, do něj rozklepnete vajíčko (mělo by být v octu téměř celé ponořené). Ocet způsobí, že se bílek zatáhne kolem žloutku a vajíčko tak drží pěkně pohromadě. V hrnci (je dobré mít spíš větší průměr než menší, protože se vám lépe udělá vír, do nějž pak vejce přelijete) zamíchejte vařící se vodu a do středu zmíněného víru opatrně přelijte vejce i s octem. Vařte asi 2 minuty. Ve videu plamen vypnuli a nechali dojít vejce v hrnci ve vřelé vodě, i tak je to možné.

Dobré je nevařit vodu klokotem, ale jen mírně nechat probublávat, vajíčko se potom tolik nepocuchá a zůstane krásně ztracené :-).

Vejce přendejte na salát, pokapejte olejem, opepřete. Než začnete jíst, rozkrojte si jej a nechejte žloutek trochu vytéct. Až pak salát trochu promícháte na talíři, což doporučuji, vznikne vám luxusní krémový dresink.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..