bez masahlavní jídlainspirace ze světasaláty a lehká jídla

Cuketové omeletky a krémovým mangoldem na indický způsob

zveřejněno uživatelem Zdena Červen 27, 2016 0 komentářů

Tohle vaření byla čistě terapeutická záležitost. Znáte to sami, někdy se prostě den nevydaří a cítíte se mizerně. Pak je dobré zaměstnat svoji hlavu a ruce a soustředit se na jiné věci. Já se buď jdu hrabat v zahradě, kde si při pletí a sbírání či obírání napíchnu zelenou infúzi a jedu, to pomáhá báječně. Nebo vařím. Musím myslet na to, co dělám a pěkně krok za krokem se propracovávat k výsledku. Vaření zabírá zkrátka skvěle. V tomto receptu jsem navíc vymýšlela, co s hromadou mangoldu, který jsem sklidila a s cuketou, kterou jsem dostala od Helenky, kamarádky. Cuketové omeletky jsem chtěla pěkně žluťoučké, tak jsem přidala kurkumu. A tak mě napadlo, že když už dávám kurkumu, poladím celé jídlo trochu do indického stylu.

cuketové placičky

Potřebujete:

  • 1 středně velkou cuketu. Takovou, že ještě nejsou patrná semínka a můžete ji celou v kuse nastrouhat nahrubo. To také udělejte. Pokud byste měli vyloženě malé cuketky, tak použijte dvě.
  • 100 g strouhaného sýru typu Edamer či Gouda. Tady stačí jen velmi jemné, nepříliš výrazné sýrové aroma, ale sýr celkově chuti prospěje.
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 1 velká hrst ovesných vloček nasekaných v robotu nahrubo
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL curry koření
  • 1 ČL uzené sladké papriky
  • 1 PL lahůdkového droždí (můžete vynechat)
  • mangoldové listy, nevím přesně kolik, po nakrájení by toho měla být větší mísa.
  • 1 stroužek česneku pod mangold
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 PL hladké celozrnné mouky
  • 1 ČL drceného římského kmínu
  • sůl, pepř
  • olej nebo ghí na smažení

Mangold omyjte a nakrájejte na větší kusy.

cuketové placičky

Na 1 PL ghí osmahněte drcený římský kmín, přidejte česnek, nechejte jen lehce rozvonět a vhoďte do hrnce nebo Woku mangold. Promíchávejte a prohazujte, mangold začne měknout a pomalu se dusit. Přiklopte a nechejte asi 5 minut vařit. Osolte, opepřete a ještě chvíli duste. Potom vmíchejte zakysanou smetanu. V hrnci bude docela dost uvolněné šťávy. Chvíli nechejte vařit odkryté a potom zaprašte moukou a krátce povařte.

Nastrouhanou cuketu pořádně vyždímejte.

cuketové placičky

Smíchejte se sýrem nastrouhaným nahrubo, přidejte vejce, drcené vločky, kurkumu, curry koření a papriku, osolte, opepřete a vymíchejte těsto.

Na rozehřátou pánev dejte trochu oleje (asi 2 PL) nebo ghí. Lžící dávejte hromádky těsta, které zvolna smažte z obou stran. Až vám zmizí olej, ani není třeba přidávat, pánev je mastná a rovnoměrně rozehřátá, tak to jde i bez něj.

cuketové placičky

Konzistencí a strukturou jsou placičky opravdu malé omeletky, lehoučké a výborné. Tím, jak není v těstu mouka, ale jen pár vloček, je výsledek velmi osvěžující.

cuketové placičky

Podávejte je na krémovém voňavém mangoldu s ochucenou zakysanou smetanou s bylinkami (kopr nebo sekaná máta nebo koriandr) a trochou strouhaného česneku. Navrch jsem dala chutney z červené řepy, které jsem vyráběla vloni, letos se na něj chystám znovu, je výborné. Pokud je stihnu nafotit, dám sem recept, protože chutney je skvělé.

Kitchen-5716

Kitchen-5728

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář