hlavní jídlainspirace ze světak zakousnutípolévky a dušeninys masem

Pečené fazole

zveřejněno uživatelem Zdena 24 května, 2017 0 komentářů

Naprostá pecka. Pokud fazole patří k vašim oblíbeným surovinám, tak tohle teda musíte vyzkoušet. Myslím, že se dá říct, že jde o klasický americký recept, který s různými obměnami najdete pod názvem Boston baked beans. Takže ta nenapodobitelná slano – sladká barbecue chuť receptu vévodí. Kdybych neměla pud sebezáchovy, tak se od pekáče nezvednu, dokud v něm bude zbývat jediná fazole. Pečené fazole chutnaly doma všem, kdo měli možnost ochutnat. Kromě fazolí jsou nedílnou součástí tohoto receptu také melasa a hnědý cukr a pak i kvalitní uzené. Americké recepty často používají malé fazole typu Navy. Já jsem při osévání svých plantáži zjistila, že z loňska mám ještě celou sklenici velkých fazolí, tak abych šla do nové sezóny s čistým štítem, rozhodla jsem se spást loňskou úrodu a plnou misku fazolí jsem namočila s tím, že recept vymyslím později. Jak už to tak u mne chodí.

Fazole jsem nechala namočené skoro 2 dny, vodu jsem průběžně několikrát za den vyměňovala. Pak jsem je dala vařit do papiňáku do osolené vody s 1 ČL jedlé sody, 2 ČL sušené saturejky a 1 bobkovým listem. Vody bylo tolik, aby fazole byly ponořené asi 1 cm pod hladinou. Vařila jsem je asi 1 – 1 ½ hodiny na velmi mírném ohni. Ačkoli tradice velí vodu nesolit s tím, že se fazole neuvaří do měkka, není třeba se bát, není to pravda. Dočetla jsem se to před časem v jedné z knížek Hanky Zemanové, mimochodem zejména Bioabecedář každému doporučuji, protože je to skvělá encyklopedie surovin se spoustou zajímavých informací. V amerických receptech někdy nechávají fazole už namáčet ve slané vodě. Fazole byly po uvaření krásně měkké a velmi, velmi chutné. Rovnou jsem jich misku snědla, opravdu mi  moc chutnaly.

Po uvaření nevylévejte zbylou tekutinu, budete ji potřebovat. Měla jsem trochu obavy z toho, aby se již měkké fazole při dalším dlouhém pečení nerozvařily. V některých receptech ale běžně používají fazole z konzervy. A ani těm mým se vůbec nic nestalo, byly úplně krásně měkké, ale ne rozvařené ani mazlavé, byly zkrátka dokonalé.

Recept jsem dala dohromady po přečtení mnoha různých návodů na pečené fazole. Přizpůsobila jsem dávkování mému množství fazolí, kterých i s tekutinou bylo po uvaření tak 5 plných hrnků. Jídla připravíte kotel, asi pro 6 – 8 lidí.

Potřebujete:

  •  5 plných hrnků vařených fazolí i s tekutinou
  •  200 – 300 g dobrého uzeného
  •  1 – 2 střední cibule
  •  2 PL oleje nebo ghí na osmahnutí cibulky
  •  ½ hrnku melasy
  •  ¼ hrnku hnědého cukru
  •  1 hrnek kečupu, ideálně domácího nebo domácí rajčatové omáčky
  •  3 PL drcených hořčičných semínek
  •  2 PL worchestrové omáčky
  •  sůl podle potřeby

Rozehřejte troubu na 160 °C.

V pekáči  osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku na tuku. Po chvilce, když začne vonět, ale ještě ne zlátnout, přihoďte na kostky (asi 2×2 cm) nakrájené uzené a vše opečte dozlatova.

Pak přidejte melasu, cukr, kečup a drcenou hořčici a vše promíchejte a prohřejte.

Nakonec přidejte fazole i s tekutinou, zamíchejte.

Pekáč bez pokličky dejte do trouby a pečte hodinu. Po hodině zkontrolujte. Pokud byste měli primárně méně tekutiny, tak může už být vyvařená. Pak tedy trošku dolijte, zamíchejte a pečte dalších 30 minut.

Celý proces zopakujte a pečte dalších 30 minut. Já jsem měla primárně tekutiny dost, tak jsem v průběhu pečení nic nedolévala, jen jsem zamíchala, kontrolovala a pekla dále. Na konci všeho jsem měla karamelizovanou omáčku na pekáči. Zbytek omáčky byl pěkně hustý.

V závěru ochutnejte a dosolte tak, abyste měli optimální poměr slané a sladké chuti v omáčce.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..