bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídlasnídaně

Teplý salát z pečené cukety

zveřejněno uživatelem Zdena 28 května, 2017 0 komentářů

Skvělá rychlá letní večeře nebo lehký oběd či předkrm. V lednici jsem měla jednu kulatou cuketu, ještě koupenou, na zahrádce zatím nic nemám. Ale už se těším na vlastní úrodu. Tohle je totiž opravdu dobrota. Navíc je jídlo prakticky bez práce na stole za půl hodiny. Teplý salát z pečené cukety můžete dochucovat a rozvíjet podle vlastních chutí. Já jsem použila jen kořenící směs na pečenou zeleninu bez glutamátu. To proto, že jsem opravdu měla moc málo času, jinak si cuketu můžete ochutit vlastní směsí nebo si nakrájet bylinky, přidat trochu česneku. Na dochucení jsem vzala kozí sýr ve slaném nálevu, tedy něco jako Fetu, použít můžete jakýkoli podobný sýr, trochu jogurtu, olivový olej, citrónovou šťávu a zakápla jsem salát redukcí z vinné šťávy, ale použít by se zcela jistě mohl Balsamico ocet.

No zkrátka na tom nic není, ale je to luxusní lahůdka. Tedy za předpokladu, že máte rádi cukety. Z jedné kulaté jsem měla jednu porci, pro mne tentokrát jako oběd.

Potřebujete (pro 1 osobu):

  •  1 kulatou nebo menší klasickou cuketu
  •  olivový olej
  •  kořenící směs
  •  30 – 50 g sýru typu Feta
  •  2 PL bílého jogurtu
  •  1 PL citrónové šťávy
  •  čerstvě strouhaný pepř
  •  Balsamico ocet nebo vynikající redukci z vinné šťávy Arrope od firmy Lozano – Červenka.

Rozehřejte troubu na 200 °C.

Cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka silná asi 7 mm (ne 5, ne 10) :-). Na plech nalijte trochu olivového oleje a kolečka v něm omastěte z obou stran, nebojte se toho, jen ať jsou trošku mastná. Pak je z obou stran posypte kořením. Pokud není slané, zatím nesolte, dosolíte po upečení. Pokud je v koření sůl, svět se nezboří.

Dejte péct na 30 minut. Po 20 minutách kolečka otočte a dopečte. Pokud by se vám zdálo, že se pečou příliš rychle, můžete celkovou dobu zkrátit nebo trochu snížit teplotu.

Upečená kolečka dejte na talířek, pokapejte citrónovou šťávou a případně lehce dosolte. Nezapomeňte, že i sýr bude slaný. Ten nadrobte navrch, pak pokapejte jogurtem. Můžete přihodit i petrželku nebo nať koriandru. Zakapejte olejem, vinnou redukcí nebo Basilico octem a opepřete.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..