hlavní jídlainspirace ze světas masem

Variace na šoulet

zveřejněno uživatelem Zdena 13 dubna, 2020 0 komentářů

Jehněčího, které je samozřejmě na Velikonoce volba č. 1, mám v mrazáku dost, ale koupila jsem kachnu, tak jsem s ní musela nějak naložit. Manžel se už párkrát vyjádřil, že by si dal šoulet. JIstě, typicky Velikonoční jídlo to není, ani kachna není typický pernatec do šouletu. Ale když jsem začala pátrat po receptu ve stylu traditional cholent recipe, nestačila jsem se divit. V podstatě tipuji, že to bude – co oblast nebo možná dokonce co rodina, to jiný tradiční recept. Základ jsou luštěniny, nejčastěji hrách a kroupy, ale i fazole a kroupy nebo v podstatě cokoli jiného. Dále se přidávají brambory a pak samozřejmě husa, ale i kachna, kuře nebo i hovězí. Takže jako inspirace super, ale nakonec jsem si recept ušila na míru tak, jak jsem věděla, že nám bude chutnat. A chutnal. Pekla jsem s fazolemi, kroupami a kachnou, přidala jsem i skleničku domácí rajčatové omáčky (trocha protlaku byla v mnoha receptech), protože mi tam zkrátka pasuje. Nakyslá omáčka udělá v celé kombinaci velkou službu, pokrm odpíchne a odlehčí, protože nebudeme si nic nalhávat, budete mít mastnou bradu. Ale fakt to stojí za to. Navíc zase příprava podle mého gusta, trochu práce na začátku a pak ať si to dělá, co chce, za necelé 4 hodiny stačí dojít k troubě. Mezitím můžete nakouknout jen ze zvědavosti, rozhodně vás u pečení není potřeba. Dokonce kdybych nezapomněla namočit ráno fazole, mohla jsem péct ještě volněji přes noc.

Potřebujete:

Musím podotknout, že množství ingrediencí je hodně variabilní, nijak jsem to neřešila, tu sypla, tam sypla, tak píšu, co jsem použila v mém receptu já.

  • 2 hrnky suchých fazolí (sušené ze zahrádky, střední velikost, prostě klasická fazole – zalijte v misce vodou tak, aby nad nimi bylo aspoň 5 cm vody, nechejte bobtnat nejméně přes noc, klidně i celých 24 hodin. Odrůdu neznám, jsem hodně divoká zahradnice, naposledy vím, co seji a sázím, pytlíky i květináčky mám dobře a pečlivě označené, ale jak to začne růst, pustím všechno z hlavy a nemám nejmenší tušení, jakou odrůdu sklízím. Až na ty, kde je to jasné barvou či tvarem, to samozřejmě vím a podle toho si pak popisuji semínkové pytlíky tam, kde uchovávám osivo na další rok. Takže tyhle moje fazole jsou z dozrálých lusků, ale jakých, to už netuším. V receptech byly ale často použité i  velké žíhané fazole, ty bych jen déle namáčela
  •  1 hrnek ječných krup (celých), taky zalít nabobtnat. Kroupám stačí mnohem míň času než fazolím, ale dělala jsem vše najednou, takže bobtnaly taky přes noc.
  •  2 malé cibule
  • pár plátků anglické slaniny (nemusí být, asi by správně ani neměla, ale měla jsem ji v lednici, a tak jsem ji použila)
  •  4-6 stroužků česneku
  •  2 bobkové listy
  •  2 ČL sladké papriky (klidně 1 může být uzená)
  •  1 ČL sušené majoránky
  •  2 malé mrkve na kostičky
  •  kousek petržele a celeru na kostičky
  •  2 PL sádla
  •  kachnu nebo husu či pouze porce stehen, já jsem naporcovala a použila celou kachnu
  •  sůl
  • skleničku rajčatové omáčky cca 400 g

Předehřejte si troubu na 140 °C.

Postup je velmi jednoduchý. Budete potřebovat velký, nejlépe litinový pekáč s poklicí. Nakrájejte cibuli, česnek, zeleninu a slaninu. Orestujte na sádle, pak přidejte okapané slité fazole a kroupy a chvíli restujte na mírném ohni, dejte koření a asi 2 ČL soli. Dovnitř mezi luštěniny jsem nacpala kus korpusu a křídla z kachny, co mi zbyly z porcování. Rozmíchejte rajčatovou omáčku s vodou a nalijte na luštěniny. Porce kachny osolte ze všech stran a poklaďte do pekáče navrch. Přiklopte poklicí a chvíli duste na plotně. Přendejte pekáč do vyhřáté trouby a pečte 3,5 hodiny. Pak odklopte, teplotu zvedněte na 180 °C a pečte cca 15-20 minut. A je hotovo.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..