Během svátečních dnů v prosinci jsme pojedli jednou v restauraci, a když už byl ten vánoční čas, tak jsem si dala naprostou přežírací klasiku neboli husu s červeným zelím. Znáte to. Zelí bylo ovšem famózní, ani bych k němu nepotřebovala husu, mohla bych mít plný talíř té voňavé dobroty. Bylo kořeněné a podle mne ještě dochucené nějakou kyselou marmeládou. Já jsem se teď neudržela a koupila 2 krásné hlavičky špičatého bílého zelí a řekla jsem si, že by se mi tak líbila stejně pikantní chuť. A protože zelí bylo bílé, napadlo mne, že jej připravím s jablíčky, co mám ještě v zásobě. Zelí s jablky jsem tolik nekořenila, protože jablíčka sama o sobě dodala bílému zelí tak výbornou chuť, že už to nebylo třeba. Zase bych si vystačila jen se zelím. Ale nevařila jsem jen pro sebe a zelí by na ostatní nezbylo, tak jsem upekla kus krůtího stehna, co jsem vylovila ze zásob.
Potřebujete (pro 4 osoby jako přílohu):
- 2 hlávky bílého zelí, pokud budete mít špičaté. Jinak by vám asi stačila i velká hlava kulatá
- 4 menší jablíčka, je potřeba, abyste měli kyselejší, navinulou odrůdu. Já jsem si zamilovala Topaz, protože jsou to kyselá jablka a dlouho vydrží uskladněná. Je to jedna z nejdéle skladovatelných odrůd.
- sůl
- kmín
- 150 ml bílého vína
- rostlinný olej, pokud byste ale měli domácí sádlo, tak jej použijte.
Zelí nakrájejte na silnější nudle. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
Ve větším hrnci, ke kterému máte poklici, rozehřejte tuk a dejte opékat nastrouhaná jablka, pomalu restujte na mírném ohni a míchejte. Bude to chvíli trvat. Jablka začnou pomalu měknout. Když už se začínají rozvářet, tak je lehce osolte. Přihazujte postupně zelí a promíchávejte jej s jablky. Osolte, dejte trošku kmínu a míchejte. Zelí zavadne. Podlijte vínem, přiklopte a duste na mírném ohni do měkka.
Potom sundejte pokličku a pokračujte s vařením na mírném ohni. Tekutina se pomalu vyvaří a díky jablkům u dna začne zelí mírně karamelizovat. Nechte jej opatrně připékat a promíchávejte, ať je vše pěkně voňavé. Zelí také lehce zhnědne díky jablkům a opékání. Osolte podle potřeby.
Maso vcelku jsem pekla jen osolené, pokmínované a mírně potřené rozdrceným česnekem. Dala jsem jej péct v malém pekáčku přikryté alobalem na 2 hodiny do trouby při teplotě 160 °C. Pekla jsem v malém pekáči proto, že jsem současně v jiném pekáči pekla jiné jídlo na víkend. Tak jsem využila místo v troubě a ušetřila čas.
Nakonec jsem ještě pekáč odkryla a dopekla 30 minut při 180 °C a do trouby přidala menší brambory vcelku. Když jsem maso z trouby vyndala, brambory jsem rozkrojila, potřela výpekem z masa a vrátila na asi 15 minut zpátky dopéct dozlatova, než budu mít vše ostatní naservírováno na talířích.
2 Komentáře
Super!!! Nenapadlo by mě, jak se hezky zelí jablíčky zahustí a ochutí! A s tou krůtou je to dokonalé. Hezký den
Tohle je fakt dobrota. Rozhodně jídlo, které mnohem lépe chutná než vypadá (to zelí myslím:-)