Kdysi dávno 🙂 se u nás doma objevila malá kuchařka pohlednicového typu s francouzskými domácími recepty od paní Vlasty Lavalové, která ve své krátké předmluvě (tu jsem si přečetla až teď) píše, že se po válce vdala do Gaskoňska a začala se seznamovat s francouzskou kuchyní.
Moje mamka je výborná kuchařka a nikdy se nebála zkoušet nové věci a tenkrát tu opravdu nebylo snadné přijít k nějaké inspiraci. Tato kuchařka do naší rodiny “zapadla” a pár receptů jsme si doma oblíbili, 2 se staly stálou součástí našeho jídelníčku. Jedním je vynikající savojská mrkvovo – bramborová polévka, kterou tu určitě taky někdy představím a druhým jídlem je právě králík v hořčici, pečený na bílém víně – králík Braillon. Recept jsem si proti původnímu jen mírně upravila, přidala jsem k ingrediencím tymián a anglickou slaninu (už tedy nebude jen francouzský 🙂 a taky jsem upravila teplotu a dobu pečení. Příprava je na to, jak luxusní lahůdka to bude, velmi snadný.
- králíka – naporcujte si jej, protože se porce budou předem opékat, je to praktičtější a lépe se jednotlivé kusy osmahnou
- Dijonskou hořčici
- sůl, pepř, tymián
- 100 g anglické slaniny na plátky a ty nakrájejte na kousky
- 250 – 300 ml suchého bílého vína
- 200 ml šlehačky
Troubu rozehřejte na 150 °C.
Naporcovaného králíka osolte, opepřete a potřete hořčicí.
Jednotlivé porce v pekáči (nejlépe těžkém litinovém) nebo na pánvi postupně opečte na rostlinném oleji dozlatova. Pak ve výpeku osmahněte slaninu.
Bude to už dole připečené, jak bylo maso obalené v hořčici, ale nebojte se, dejte oheň tak, abyste si výpek nespálili do černa. Až ho zalijete vínem a budete péct v troubě, udělá vám chuť i barvu omáčky. K opečené slanině dejte zpět do pekáče maso a zalijte vínem, posypte asi lžičkou sušeného tymiánu, přiklopte poklicí a dejte do trouby. Pečte 2 hodiny. Maso bude zezlátlé i pod poklicí. Můžete pak ještě nechat 15 minut při 180 °C, ale opatrně, záleží na tom, kolik máte omáčky, aby se vám všechna neodpařila a taky se králičí maso rádo vysouší.
Jednotlivé porce vyndejte z pekáče a omáčku dejte vařit. V kelímku šlehačky rozmíchejte 2 ČL hladké mouky, přidejte k omáčce a míchejte. Provařte asi 5 – 10 minut na středním plameni. Dochuťte, pokud je třeba.