bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídla

Špaldový pekáček

zveřejněno uživatelem Zdena 20 března, 2018 2 Komentáře

Neboli variace na kroupového Kubu. Kroupy miluju, jakékoli. V podstatě bych si vystačila i jen s talířem samotných krup. Prostě mi to chutná. Taky mám plno sušených hub a na zahrádce kadeřávek. Ale i bez něj by jídlo bylo skvělé. Protože je půst, tak to s masem nepřeháníme. Je ale tolik skvělých bezmasých jídel, že vlastně tohle stravování nepovažuji za odříkání si. Špaldový pekáček je přesně ten příklad. Vlastně jsem si musela odříct nášup, protože to fakt nejde se takhle přejídat. Je to podobné jako s haluškami, ty musím dát z dosahu stolu, jinak by to nedopadlo dobře.

Potřebujete:

  •  400 – 500 g špaldových krup,den předem namočených. Po takové koupeli jsou kroupy už v podstatě měkké a stačí je už jen krátce tepelně upravit, aby byly dokonalé. Ani je po takto dokonalém nabobtnání už nepředvařuji, kroupy se dovaří během úpravy jídla. Pokud byste neměli možnost je předem nechat dostatečně změknout, uvařte je podle návodu, ale nerozvařte.
  •  3 hrsti sušených hub předem namočených a vyždímaných, vodu jsem tentokrát nepoužila.
  •  1 balení uzeného tofu, dodá chuť i bílkoviny. Ale obešli byste se i bez něj. Já jsem měla jedno doma, tak jsem jej s úspěchem použila. Kdybych nedávala tofu a vařila jen pro sebe, tak bych do voňava osmažila 1 velkou cibuli. Ale můj muž ji nejí, až ji vysloveně vůbec nemá rád,  dalo by se myslím klidně říct, že ji naprosto nesnáší, takže jsem cibuli nepoužila.
  •  4 – 5 stroužků česneku
  •  miska nakrájených listů kadeřávku nebo kapusty
  •  1 – 2 ČL sušené majoránky, to podle vydatnosti vaší byliny. Místo majoránky klidně dejte tymián, bude to taky skvěle chutnat.
  •  ½ ČL kmínu
  •  2 PL sádla nebo oleje
  •  sůl, pepř
  •  trošku vody na podlití
  •  trochu strouhaného sýru typu parmazánu, já používám většinou Gran Moravia. Já vím, že sýr na tento typ jídla nepůsobí tradičně, ale poslouží tu opět jako koření a k pokrmu se opravdu krásně hodí. Tak se nebojte sýr vyzkoušet. Je to vlastně takové špaldoto, tak jako byste s klidem posypali risotto, můžete ochutit i tuhle dobrotu.

Na rozehřátém tuku ve velké pánvi nejdříve opečte tofu nakrájené na kostičky (jen pokud byste dávali cibuli, tak si nejřív orestujte ji a pak ji na chvíli z pánve vyndejte a vraťte do směsi  později), přidejte česnek a po chvíli houby.

 

Špaldový pekáček

Všechno to bude krásně vonět, restujte asi 5 minut. Okořeňte.

Přimíchejte nakrájený kadeřávek. Míchejte a prohazujte, kadeřávek zavadne a bude se zvolna dusit. Můžete podlít asi 50 ml vody. Po dalších 5 minutách vmíchejte předem namočenou, tedy už měkkou špaldu. Promíchejte, ještě jednou podlijte, osolte, opepřete a přendejte vše do pekáče.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut přikryté a pak 15 minut odkryté. Jídlo by se tedy dalo jísti i bez pečení, ale v troubě se všechno ještě více rozvoní.

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

kateřina Königová 2 dubna, 2018 at 10:06 pm

Díky za další fajn recept. Dělám Kubu z krup, protože je mám také moc ráda (na rozdíl od mého syna, který se ale už před dvěma lety “osamostatnil” a vylétl z hnízda 🙂 V postní době jsem to nestihla, tak si ho dopřeji i v době velikonoční někdy se špaldou i s tofu 🙂
zdravím K.K.

Reply
Zdena 3 dubna, 2018 at 7:57 pm

Dobrý den, Kateřino. Já všechny tyhle kroupy mám taky moc ráda. Myslím, že se s různými obměnami dá doslova kouzlit. Takže do toho. Přeji dobrou chuť a krásné jaro. Už se, zdá se, snad dočkáme. Mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..