Calzone je vlastně jakási pizzová kapsa plněná různými ingrediencemi, které se obvykle mohou použít i na pizzu. Peče se trochu déle než klasická pizza, je to její řekla bych praktické balení, které si můžete donést třeba do práce k obědu.
![calzone](http://spicycrumbs.cz/wp-content/uploads/2016/04/Kitchen-4495-1.jpg)
Já jsem hlavně přemýšlela, co provedu s košem mladých kopřiv, které jsem zrovna natrhala. Nejdříve jsem chtěla udělat pizzu, ale pak jsem se rozhodla si to trochu zkomplikovat a zkusit právě calzone. Komplikace ovšem nenastaly, vlastně můžu říct, že to byla lepší volba, než kdybych pro 5 lidí pekla pizzy. Tu do trouby totiž dáte jen jednu a není velká pro 2, takže celé pečení by bylo moc zdlouhavé. Calzone dáte na plech rovnou 2 kusy, upečete vlastně 2 přeložené pizzy najednou. A popravdě jen velký jedlík sní celou. Pekla jsem tedy po dvou na plechu. Tentokrát jsem nevolila pečící kámen, měla jsem strach, že mi třeba vytečou náplně, k čemuž v malé míře dojít může, ale na plechu to nevadí. Troubu jsem rozpálila na 230 °C minimálně půl hodiny předem i s prázdným plechem vevnitř. Calzone jsem pak dělala vždy na pečícím papíru a do trouby dala pomocí velkého skleněného prkýnka, z něhož jsem je sesunula na plech.
Potřebujete:
Těsto na 5 porcí:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky jemné celozrnné pšeničné mouky
- ½ kostky kvasnic
- 1 ½ hrnku vlažné vody
- 1 ČL soli
Náplň:
- mísu mladých kopřiv nebo špenátu spařených pár minut vařící vodou, pak slitých a ochlazených ve studené vodě. Krájet nic nemusíte, jen pokud máte u kopřiv nějaké nepěkné stonky od země, ty otrhejte.
- ochucenou rajčatovou omáčku na pizzu (sugo), buď vlastní výroby, nebo kupovanou. Můžete si ji předem narychlo připravit i tak, že na oleji osmahnete nasekanou 1 cibulku a 2 stroužky česneku, na to vyklopíte sterilovaná sekaná rajčata a přidáte po lžičce sušeného oregana a tymiánu a hrst sekané čerstvé bazalky. Duste otevřené, bez pokličky až se vám omáčka zahustí, ostře rozmíchejte, trochu osolte a opepřete.
- mozzarellu
- kus strouhaného sýru výraznější chuti, já jsem měla čedar. Je to fajn, trochu přidá grády.
- dobrá vajíčka, po jednom do každé pizzy
- sůl, pepř
Zadělejte těsto a nechejte vykynout. Pak si jej rozdělte ne 5 nebo 4 dílů, kolik potřebujete. Vezměte jednu porci a na moukou posypaném pečícím papíru ji rozmačkejte do stran a pak vytahujte jako těsto na tažený štrůdl, až budete mít placku zhruba jako velký talíř.
Celou ji potřete rajčatovou omáčkou.
![calzone](http://spicycrumbs.cz/wp-content/uploads/2016/04/Kitchen-4482-1.jpg)
Pak půlku posypte strouhaným sýrem, nandejte spařené kopřivy nebo špenát, osolte a popepřete.
![calzone](http://spicycrumbs.cz/wp-content/uploads/2016/04/Kitchen-4501-1.jpg)
Po obvodě špenátové části dejte mozzarellu, tím vyrobíte jakési hnízdo pro vajíčko.
![calzone](http://spicycrumbs.cz/wp-content/uploads/2016/04/Kitchen-4490-1.jpg)
Takto připravenou placku dejte na chvíli bokem (přeneste i s papírem) a připravte si druhou. Když ji máte, vyklepněte opatrně vajíčko, zase lehce osolte a opepřete. Pak vezměte volnou půlku placky i s papírem a přeložte přes naplněnou. Opatrně sundejte papír shora a zarolujte a spojte okraje kapsy. Celou naplněnou calzone dejte i s papírem na skleněnou desku nebo jinou přenášecí plochu. Stejně připravte i druhou kapsu a dejte na desku vedle té první. Pak si otevřete troubu, pokud máte pojezdy, je to mnohem lehčí, povyjeďte s plechem a obě kapsy i s papírem na něj opatrně přesuňte. Jde to dobře. Zavřete troubu a pečte 15 minut, abyste měli povrch pěkně upečený. Pokud se vám bude zdát, že je upečeno i dříve, nebojte se kapsy vyndat o trochu dřív, zejména pokud chcete svůj žloutek ne úplně uvařený.
![calzone](http://spicycrumbs.cz/wp-content/uploads/2016/04/Kitchen-4492-1.jpg)
Vyndavejte opět na desku pomocí papíru, jde to celkem snadno.
Pokud nemáte v troubě výsuvy, bude asi nejbezpečnější plech rychle vyndat, přesunout calzone a šoupnout zase zpátky do trouby. Buďte opatrní, máte totiž řádně rozpáleno.
Pak postupujte stejně s druhou dávkou. Nám v pěti nakonec stačily 4 porce, jedna zbyla na oběd do práce.
Pozor si dávejte i při jídle, vše bude ze začátku horké.