Bok choy (někdy se píše pak choi, já používám název z pytlíku se semínky) je druh asijské listové zeleniny, tvoří veliké zelené listy a buclaté řapíky. Výborně roste a hodně naroste. Moc chutná dřepčíkům, což jsou malí černí skákaví broučci, kteří do listů vykusují dírky. Extra mají rádi právě malé rostliny, resp. na malých rostlinách je poškození nejmarkantnější. Vyčetla jsem, že nesnášejí vlhko, což mohu jen potvrdit, po pravidelném kropení řádění výrazně omezili. Pokud máte na jaře na jaře velké oči a nasázíte hodně sazenic najednou, tak v červnu budete mít pro změnu velkou hlavu, protože budete vymýšlet, co honem s ním. Na internetu jsem viděla nápady jiných zoufalců, co na větší kusy nakrájené listy zmrazí. To tedy není vůbec špatný nápad. Bok choy má svou chuť a do nudlových jídel nebo do polévek se v zimě může velmi dobře použít. Takže mrazit pravděpodobně budeme, ano. Ale prozatím bych volila použít v kuchyni čerstvé zelí. Bok choy s nudlemi a krůtím masem je opět rychlovka, musíte sice vykoupat ty zelené nádhery, ale pak už to jde jako na drátkách.
Potřebujete na 4 – 5 porcí podle hladu:
- 1 velkou hlávku bok choy, listy rozdělte, omyjte a oklepejte. Řapíky odřežte a nakrájejte je napříč lehce šikmo, jako byste krájeli řapíkatý celer. Listy pak nakrájejte na velké silné pruhy podélně listem.
- 300 g krůtího masa na nudličky
- 3 PL sójové omáčky do marinády a 2 PL do woku nakonec
- 1 PL rybí omáčky
- ořech zázvoru
- 5 stroužků česneku – 3 k marinování masa, 2 na pánev
- nudle – buď čínské, nebo soba nudle, případně rýžové, já jsem uvařila 300 g balíček soba nudlí
- olej na smažení
- sezamová semínka na posypání
Nejdříve si připravte bok choy.
Potom marinádu na maso. Smíchejte 3 PL s´jovky, 1 PL rybí omáčky, nastrouhaný zázvor a česnek a promíchejte vše s masem. Nechejte marinovat asi 30 minut.
Do rozpálené wok nebo velké pánve nalijte asi 3 PL oleje. Na to dejte zpěnit nakrájený česnek a hned přidejte maso a zprudka opékejte, ať se zatáhne a opeče ze všech stran. Pak přidejte nakrájené řapíky a společně chvíli opékejte a pak pod pokličkou duste asi 10 minut. Potom přidejte listy a už jen nechejte zavadnout, 3 – 4 minuty. Zakápněte ještě sójovou omáčkou podle chuti.
Podávejte s nudlemi a posypejte sezamovým semínkem