bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídla

Houbová omáčka

zveřejněno uživatelem Zdena 22 srpna, 2016 0 komentářů

Vůbec jsem neměla v úmyslu připravovat houby. Žádné totiž nemám. U nás nerostou a s tím nic nenadělám. Asi jsem opravdu moc nezlobila a byla jsem za to odměněna. Byli jsme se s mužem projít, krásná podvečerní vycházka, červánky. Sluníčko se konečně po celém dni deště objevilo. Sice až večer, ale aspoň něco. A tam na mě čekal, volal mě a vábil jako bludičky na blatech. Krásný křemenáč, myslím, že jsem tak hezkého ještě nikdy nenašla. Celou druhou půlku cesty jsem hřiba hrdě nesla kloboukem vzhůru. Ať všichni vidí, jak se sbírají houby :-). Sice to byla moje jediná letošní houba, ale to už není třeba rozmazávat. Už jsem přemýšlela co s ním, protože přeci jen, i když to byl parádní kousek, je to jen jedna houba. Nakonec jsem se rozhodla, že to bude právě krémová houbová omáčka, měla jsem na ni jednak chuť, jednak jsem jí mohla udělat tak akorát pro tři, neb starší chlapec volal, že nedorazí a právě on houby nejí, takže tím bylo vše vyřešeno.

krémová houbová omáčka

Krémová houbová omáčka je tak jednoduchá, že je těžké si představit něco jednoduššího a navíc máte kvalitní, plnohodnotné jídlo.

Potřebujete:

  •  houby, to je jasné. Množství je na vás, když bude víc, tak budete mít omáčky více. Pro 4 osoby bych to viděla tak na plnou polévkovou misku nakrájených hub.
  •  asi 3 stroužky česneku
  •  2 PL másla
  •  tymián, sůl, pepř
  •  sladkou smetanu, tak 150 – 200 ml
  •  tvrdý sýr parmazánového typu na servírování

Houby nakrájejte.

Na pánvi rozehřejte máslo, dejte nadrobno nakrájený česnek a nechejte lehce zpěnit. Potom přidejte houby a opékejte. Po chvilce, když jsou všechny houby obalené rozpuštěným máslem a opékají se, osolte, opepřete, dejte asi půl ČL sušeného tymiánu. A dále opékejte. Bude to chvíli trvat. Houby pustí trochu šťávy a budou se trochu dusit. Ale vydržte, jak se tekutina odpaří, začnou se zvolna opékat dozlatova a to je ta správná chvíle. Když jsou rovnoměrně opečené a voní, přilijte smetanu. Nechejte povařit, smetana se taky trochu odpaří a tím se za krátkou chvilku zahustí. A je hotovo.

krémová houbová omáčka

Já jsem k omáčce udělala bramborové šišky ze zbytku vařených brambor. Ale perfektně se hodí i těstoviny.

krémová houbová omáčka

Navrch nastrouhejte trošku sýru.

krémová houbová omáčka

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..