bez masahlavní jídlainspirace ze světasaláty a lehká jídla

Cuketové omeletky a krémovým mangoldem na indický způsob

zveřejněno uživatelem Zdena 27 června, 2016 1 komentář

Tohle vaření byla čistě terapeutická záležitost. Znáte to sami, někdy se prostě den nevydaří a cítíte se mizerně. Pak je dobré zaměstnat svoji hlavu a ruce a soustředit se na jiné věci. Já se buď jdu hrabat v zahradě, kde si při pletí a sbírání či obírání napíchnu zelenou infúzi a jedu, to pomáhá báječně. Nebo vařím. Musím myslet na to, co dělám a pěkně krok za krokem se propracovávat k výsledku. Vaření zabírá zkrátka skvěle. V tomto receptu jsem navíc vymýšlela, co s hromadou mangoldu, který jsem sklidila a s cuketou, kterou jsem dostala od Helenky, kamarádky. Cuketové omeletky jsem chtěla pěkně žluťoučké, tak jsem přidala kurkumu. A tak mě napadlo, že když už dávám kurkumu, poladím celé jídlo trochu do indického stylu.

cuketové placičky

Potřebujete:

  • 1 středně velkou cuketu. Takovou, že ještě nejsou patrná semínka a můžete ji celou v kuse nastrouhat nahrubo. To také udělejte. Pokud byste měli vyloženě malé cuketky, tak použijte dvě.
  • 100 g strouhaného sýru typu Edamer či Gouda. Tady stačí jen velmi jemné, nepříliš výrazné sýrové aroma, ale sýr celkově chuti prospěje.
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 1 velká hrst ovesných vloček nasekaných v robotu nahrubo
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL curry koření
  • 1 ČL uzené sladké papriky
  • 1 PL lahůdkového droždí (můžete vynechat)
  • mangoldové listy, nevím přesně kolik, po nakrájení by toho měla být větší mísa.
  • 1 stroužek česneku pod mangold
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 PL hladké celozrnné mouky
  • 1 ČL drceného římského kmínu
  • sůl, pepř
  • olej nebo ghí na smažení

Mangold omyjte a nakrájejte na větší kusy.

cuketové placičky

Na 1 PL ghí osmahněte drcený římský kmín, přidejte česnek, nechejte jen lehce rozvonět a vhoďte do hrnce nebo Woku mangold. Promíchávejte a prohazujte, mangold začne měknout a pomalu se dusit. Přiklopte a nechejte asi 5 minut vařit. Osolte, opepřete a ještě chvíli duste. Potom vmíchejte zakysanou smetanu. V hrnci bude docela dost uvolněné šťávy. Chvíli nechejte vařit odkryté a potom zaprašte moukou a krátce povařte.

Nastrouhanou cuketu pořádně vyždímejte.

cuketové placičky

Smíchejte se sýrem nastrouhaným nahrubo, přidejte vejce, drcené vločky, kurkumu, curry koření a papriku, osolte, opepřete a vymíchejte těsto.

Na rozehřátou pánev dejte trochu oleje (asi 2 PL) nebo ghí. Lžící dávejte hromádky těsta, které zvolna smažte z obou stran. Až vám zmizí olej, ani není třeba přidávat, pánev je mastná a rovnoměrně rozehřátá, tak to jde i bez něj.

cuketové placičky

Konzistencí a strukturou jsou placičky opravdu malé omeletky, lehoučké a výborné. Tím, jak není v těstu mouka, ale jen pár vloček, je výsledek velmi osvěžující.

cuketové placičky

Podávejte je na krémovém voňavém mangoldu s ochucenou zakysanou smetanou s bylinkami (kopr nebo sekaná máta nebo koriandr) a trochou strouhaného česneku. Navrch jsem dala chutney z červené řepy, které jsem vyráběla vloni, letos se na něj chystám znovu, je výborné. Pokud je stihnu nafotit, dám sem recept, protože chutney je skvělé.

Kitchen-5716

Kitchen-5728

Také se Vám může líbit

1 komentář

Jana Valchářová 14 října, 2019 at 2:40 pm

Dobrý den. Na Váš blog jsem narazila čistě náhodou.Nejen, že jsou Vaše recepty inspirující, ale našla jsem i bezlepkové. Sem tam něco peču pro dceru, které potvrdili celiakii před sedmi lety….bohužel. Protože vzápětí se jí podařilo (ve čtyřiceti letech) otěhotnět. Potíže měla odmala, ale žádný lékař se jejími problémy nezabýval hlouběji a delší dobu.Protože je se synkem sama a zaměstnaná (a striktně dodržuje dietu), snažím se vypomoci hlavně pečivem. Ať sladkým nebo slaným. Výrobu chleba jsem vzdala, protože mi dcera řekla: Víš, mami, já si pamatuju, jak chleba chutná. Což lidé, kteří jsou celiaky od malička nebo od narození neznají. Bezlepkový, opravdu výborný, chléb se v Praze, kde bydlíme, dá už koupit. Cenu nezmiňuji…..
Paní Zdeno, omlouvám se, že se tak rozepisuji. Vaše “úvody” k receptům jsou moc příjemné a vtipné. A už jsem si uložila i několik receptů (nejen pro dceru). Určitě dám vědět, jak se realizace zdařila…bude-li se čím chlubit 🙂

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..