nápojeostatnísladká jídla a dezertysnídaně

Ostružinový sirup

zveřejněno uživatelem Zdena 5 září, 2016 0 komentářů

Ostružiny jsou dary pozdního léta. Jsou nádherné a jejich barva je neodolatelná. Navíc jsou divoce rostoucí ostružiny velmi prospěšné našemu zdraví. Já jsem přípravy na ostružinový sirup začala tím, že jsem dostala krabičku nádherných ostružin ze zahrádky. Zvažovala jsem, co s nimi provedu. Nakonec jsem se rozhodla pro sirup, protože marmelád máme plnou komoru a zařekla jsem se, že už teď nové nebudu do polic přidávat. Takže jsem vyrazila na další dávku ostružin k potoku přes louku, neboť jsem usoudila, že jich budu potřebovat trochu více. Byla jsem úspěšná ve sběru. To já obvykle jsem, jsem totiž rozený sběrač. Jediné, malinké a zanedbatelné mínus bylo to, že v současných vedrech jsem vyrazila v šatičkách pod zadek. Neboli, mám nohy jak patchwork, co byste taky čekali od ostružin.

ostružinový sirup

Nakonec, když jsem dala  vše dohromady, jsem měla zhruba 3 plné hrnky ostružin.

ostružinový sirup

Nechtěla jsem dělat sirupu moc, protože mým cílem není šťáva do vody, ale sirup na zalití lívanců, zmrzliny nebo do jogurtu.

ostružinový sirup

Dávkování surovin můžete měnit podle toho, kolik budete mít ostružin.

ostružinový sirup

Já udám moje množství.

Měla jsem doma několik lahviček od malých džusíků o objemu asi 180 – 200 ml. Ty jsem sterilizovala v troubě při 150 °C asi 20 minut, víčka jsem vyvařila ve vodě. Vyrobila jsem 4 takovéto malé lahvičky sirupu. Nechejte si troubu vyhřátou na 150 °C. Pak do ní ještě dáte na chvíli naplněné lahvičky.

Potřebujete:

  •  3 hrnky ostružin
  •  1 ½ – 2 hrnky cukru
  •  ½ hrnku vody
  •  1 PL vanilkového extraktu

Ostružiny s vodou dejte vařit na mírném ohni, až se úplně rozvaří. Pak je jemně promačkejte přes plátýnko. Protože děláme sirup, tak nechceme příliš mnoho dřeně, proto je úplně nevyždímejte. Ze 3 hrnků jsem získala ½ litru šťávy. Dejte ji zpátky do hrnce. Přidejte cukr. Promíchejte a přiveďte k varu. Krátce nechejte probublávat. Naplňte do sterilních sklenic a zavíčkujte. A dejte do vyhřáté trouby na 15 minut. Pak vyndejte a nechejte vychladnout.

ostružinový sirup

Sirup mi po vychladnutí trochu zhoustl, ale to mi nevadí, než jej budu používat, dám jej na pár vteřin ohřát do mikrovlnky (bez víka :-).

ostružinový sirup

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..