hlavní jídlas masem

Pomalu pečené trhané krůtí v pikantní omáčce

zveřejněno uživatelem Zdena 14 října, 2017 4 Komentáře

Ještě lépe řečeno lepkavé trhané krůtí. Je to jedna z nejlepších úprav masa, co znám. Ale zapomeňte na rychlovku. Peče se hodně dlouho a pomalu při nižší teplotě. Taky tedy nepočítejte, kolik vás ten kousek masa přijde na propečené energii :-). Už dávno jsem tohle přestala řešit, protože pomalé pečení je moje hodně oblíbená metoda. Chcete si pochutnat? Tak nic neřešte. Pomalu pečené trhané krůtí maso se výborně hodí třeba do burgeru, do tortilly, můžete si na něm pochutnat s jakoukoli kaší nebo těstovinami či chlebem. Je to úplně jedno, protože je to lahůdka, která toho moc okolo nepotřebuje, na druhou stranu je pikantní a výrazná díky omáčce a výborně se hodí i do různých kombinací. Já jsem pekla velké krůtí stehno.

Potřebujete:

  •  krůtí stehno – 1 velké nebo 2 menší, když už to tak dlouho trvá, ať je masa více
  •  sůl, pepř na stehno
  •  1 koncentrovaný rajský protlak (140 g)
  •  ½ – 1 hrnek vývaru nebo vody
  •  4 PL medu
  •  3 PL worcestrové omáčky
  •  1 PL octa
  •  1 PL dijonské hořčice
  •  1 PL uzené sladké papriky
  •  1 cibuli
  •  kus zázvoru velikosti palce
  •  5 stroužků česneku
  •  ½ ČL pepře
  •  ½ ČL soli

Maso osolte, opepřete a dejte do pekáče s víkem do trouby vyhřáté na 160 °C. Podlijte jen asi 150 ml vody. Pečte 2 ½ hodiny.

Mezitím si ze všech ostatních ingrediencí svařte v hrnci omáčku. Nejdříve na troše oleje krátce opečte cibulku, česnek a zázvor, pak přidejte vše ostatní a povařte.

Po uplynutí 2 ½ hodin maso vyndejte z trouby, ale nechejte ji dále vyhřívat. Maso z pekáče opatrně vyjměte na vál a po chvilce chladnutí jej otrhejte vidličkami od kostí. Hlavní úpony budou ještě držet, na to, aby maso samo opadalo, byste museli péct ještě déle.  Kde je to třeba, maso odřízněte. Pokud to bude možné, odstraňte i tvrdé šlachy. Maso pak vraťte zpět do pekáče, zalijte připravenou omáčkou, zase přiklopte a pečte další 2 hodiny. Pak odkryjte, a pokud již nemáte omáčku po krajích připečenou, tak pečte ještě odkryté dalších 15 – 20 minut.

Věřte, že to stojí za to. Máte hotovo.

 

Také se Vám může líbit

4 Komentáře

Jana Žmolíková 12 ledna, 2018 at 12:14 pm

Vynikajicí vynikajicí vynikajicí!!!! Podle mých chlapů nejlepší přímo z hrnce s čerstvým chlebem :-)! Zkusila jsem i s vepřovou krkovičkou (protože krůtí stehno neměli) a taky výborné! Budu zkoušet Vaše recepty dále, protože to je absolutní lahoda a jako bonus pěkné čtení.

Reply
Zdena 13 ledna, 2018 at 1:10 am

Milá Jano, moc vám děkuji za zprávu. Je to pro mě ta největší odměna. Mám velikou radost, že vám chutnalo. Krkovička je v tomhle jídle určitě skvělá volba. Ještě jednou díky a přeji Vám šťastný nový rok.
Zdena

Reply
Anna K. 27 března, 2019 at 8:01 am

Zdravím Zdenko, recept jsem vyzkoušela včera, z toho hrozivě velkého stehna byla spousta masa, nicméně když jsem dopekla, začala jsem ochutnávat.. Nemá to chybu: sice se to pomalu peče, ale nemusíte to hlídat, je to jednoduché a STRAŠNĚ dobré! Na dnešní oběd zbylo, ale jen taktak.. Přijdu k Vám zase nakouknout, mějte se fajn, Anna

Reply
Zdena 28 dubna, 2019 at 8:35 pm

Dobrý den Anno, omlouvám se, úplně mi unikl váš komentář, tak odpovídám pozdě. Jsem moc ráda, že vám chutnalo. Tohle je taková jistota, vždycky si pochutnáme. Díky a mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..