hlavní jídlapolévky a dušeninyze života

Krémová fazolová polévka z lusků

zveřejněno uživatelem Zdena 4 září, 2017 0 komentářů

Miluji polévky, nevařím je ale jako první chod, protože pak nezvládáme ten druhý. Takže polévky jsou u nás většinou jako jediné a hlavní jídlo a většinou je to večeře. Moje moravská babička byla mistr na polévky. Vždycky když my jsme se vyhrabaly se sestrou z postele k snídani, babičce už na plotně něco bulablo v hrnci. Babička loni zemřela ve velmi požehnaném věku. Často na ni myslím právě v kuchyni, kde i ona trávila spoustu času, a vzpomínám na ty její úžasné polévky. Tato krémová fazolová polévka je podle receptu od kolegyně z práce, která mi předala pár polévkových tradic z její rodiny tak, jak to dělávaly její babičky. Malinko jsem si recept upravila a vynechala jsem zapraženou tmavší jíšku. Ta by nemusela být vůbec špatná, ale já jsem už hodně spěchala, můj hladový muž mi přešlapoval za zády a tak jsem jen rozkvedlala mouku ve šlehačce a tím polévku zahustila. Obvykle už teď zahušťování řeším nějakou zdravější variantou, nejjednodušeji rozmixováním části obsahu polévky. Ale občas mám ráda držet se tradice, ať už splňuje současné trendy nebo ne. Nic se nemá přehánět a někdy bych se z toho osypala, když sleduji, co by se všechno nemělo jíst. Takže hlavně nic nepřehánět a nezbláznit se z toho.

Potřebujete:

  •  misku sekaných fazolových lusků
  •  asi 3 PL másla
  •  3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  •  1 střední cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  2 plátky anglické slaniny na kostičky
  •  1 litru vývaru (možná trochu více). Měla jsem zrovna čerstvě uvařený kuřecí vývar, tak dělám machra. Běžně jej po ruce nemám, můžete samozřejmě vše zalít vodou, případně tam přihodit kostku bujónu (bio nejlépe :-).
  •  1 konzervu sekaných rajčat. Pokud máte možnost, tak ji teď nahraďte čerstvými rajčaty. Optimální je na to fígl, který jsem tu už jednou popisovala, viděla jsem jej jednou na internetu a od té doby jej s úspěchem používám. Větší rajče (masité je ideální) na spodní straně seřízněte (kolečko velikosti pětikoruny) a touto seříznutou stranou jej strouhejte na hrubém struhadle. Postupně vám v ruce zůstane jen slupka. Je to naprosto geniální legrácka. Pokud se chcete zbavit semínek, tak nastrouhané rajče prožeňte přes cedník, je to raz dva.
  •  sůl, pepř
  •  100 ml šlehačky
  •  2 PL mouky (měla by být asi hladká, ale použila jsem celozrnnou a bylo to bez problémů)
  •  něco zeleného nakonec, třeba hrst petrželky

Na másle v hrnci osmahněte fazolky spolu s bramborami, anglickou slaninou a cibulkou.

Nechejte je pěkně rozvonět, opékejte pomalu na menším ohni, abyste všechno hned nepřipálili. Když už začínají lusky mírně zlátnout, přidejte česnek, ještě krátce restujte a pak vše zalijte vodou nebo vývarem. Osolte, opepřete, případně přihoďte onu kostku bujónu. Když už jsou brambory skoro měkké, přidejte rajčata a ještě vařte úplně do měkka. Pokud budete dělat jíšku, tak asi ze 2 PL mouky na troše másla a měla by se mírně přetáhnout, aby zezlátla. Pak ji zamíchejte do polévky a nakonec přilijte šlehačku a dochuťte.

Když se rozhodnete jíšku vynechat, zamíchejte mouku do šlehačky a zavařte v polévce.

Někdo by si třeba dal do polévky trochu zakysané smetany nebo dokyselil octem. Já jsem použila čerstvá rajčata, tak byla polévka kyselá úplně dostatečně. Ale na talíř jsem do ní vrhla ztracené vejce a byla to vážně hodně velká dobrota.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..