sladká jídla a dezerty

Třená bábovka

zveřejněno uživatelem Zdena 12 června, 2015 0 komentářů
Bábovku jsem do dnešního dne téměř nepekla. Ve formě, kterou jsem používala, vždycky polovina bábovky zůstala a to jednomu vezme chuť. Pak forma skončila ve vodě, když jsme měli zaplavený dům a následně, protože to nikdo samozřejmě neřešil, bylo milion jiných starostí, forma zrezivěla. Ale nezavrhla jsem bábovku jako takovou, jako holka jsem ji pekla mockrát, ovšem měli jsme doma hliníkovou formu. A třená bábovka, ta je pro mě ta úplně nejklasičtější.

Zahájila jsem misi s cílem sehnat hliníkovou formu. Zavrhla jsem drahé designové vintage formy, které teď frčí. Jsou krásné, ale zůstala jsem nohama na zemi. Nakonec jsem vymámila formu z mojí drahé babičky. Babička už bábovku nepeče. Tak mi ji ráda dala. Ne, že by babička nepekla, používá totiž remosku :-). Letos bude babičce 95 let, neměla bych to psát, protože by se určitě zlobila. Nesnáší to, kolik jí je let a nemůže tomu uvěřit, což já jí dávám za pravdu, moje babička je duševně o generaci mladší a ještě nás všechny srovná do latě. Také jsem si opsala recept z kuchařského sešitu její maminky, mojí prababičky. Pamatuji si, že se u nás tenhle recept občas dělával a bábovka byla dlouho vláčná, žádný suchý brus. Protože forma není moc velká, musela jsem na radu babičky, péct z poloviční dávky. Dobře jsem udělala.
 Potřebujete (1/2 dávka):
  •  140 g másla
  •  200 g cukru (dala jsem 140 a i tak byla bábovice dobře sladká)
  •  2 velká nebo 3 menší vejce (celá dávka je na 5 vajec), zvlášť žloutky a bílky
  •  125 ml vlahého mléka
  •  280 g hladké mouky
  •  ½ prášku do pečiva
  •  špetka soli
  •  tmavé kvalitní kakao, pokud chcete udělat bábovku mramorovou

Důležité je, aby suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu. Když nestíhám, tak máslo mírně zahřeju v mikrovlnce, jen na malý výkon na půl minuty až minutu, raději na dvakrát a kontroluji si ho. Vajíčka zase ponořím do misky s teplou vodou a nechám je tam aspoň 15 minut.

Troubu rozpalte na 170 °C.
V míse utřete máslo s cukrem do světlé pěny, postupně vetřete žloutky.
Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh.
K žloutkové pěně za stálého míchání pomalu přilívejte mléko. Pak po částech přidejte suchou směs mouky s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte směs z bílků. Pokud chcete mramorovat, oddělte asi 1/3 těsta do jiné misky a opatrně vmíchejte asi 2 lžíce kakaa a přilijte malé množství mléka, tak asi 3 lžíce, jinak by bylo kakaové těsto tužší.
Do máslem vymazané a moukou vysypané formy opatrně dávejte lžící nejdříve světlé těsto na dno, na něj pak vkládejte hnědé a nakonec zase bílé těsto tak, aby hnědé zůstalo skryto. Ale ve výsledku je jedno, jak máte těsta namíchaná, každá bábovka je pak originál a překvapení, jaký obrazec vám z toho vyjde. Znáte to, dělala jsem knedlík a vyšel mi z toho nok. Důležité je pracovat opatrně, abyste neotřeli stěny, mohla by se vám pak bábovka přilepit.

Dejte do trouby a pečte asi 40 – 50 minut. Na konci zkuste špejlí, jestli na ní už nelepí těsto.

Bábovku vyndejte a po asi 10 minutách vyklopte na talíř. Nechte vychladnout, před podáváním lehce pocukrujte.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..