inspirace ze světak zakousnutísladká jídla a dezertysnídaně

Krupicové mističky – griessköpfli

zveřejněno uživatelem Zdena 10 listopadu, 2016 0 komentářů

Griessköpfli je oblíbený švýcarský domácí dezert. Poprvé jsme jej v této podobě ochutnali právě ve Švýcarsku u našich přátel ze stopování. To už je ale pravěk, ani se mi to nechce počítat, ale k 25 letům to bude. Sama jsem je dlooouhé roky nedělala. Teď jsem ale koupila v DM drogerii bio špaldovou krupici a nechtělo se mi “jen” vařit krupičku, i když ji mám moc ráda. Jak nejsem až tak na sladká jídla, tak kaše všeho druhu miluju. Vzpomněla jsem si ale právě na griessköpfli a bylo jasno. Navíc jsem ještě posbírala mističku posledních malin a měsíčních jahod, takže ideální kombinace s krupicovým dezertem byla na světě.

Krupicové mističky – griessköpfli

Potřebujete (na 4 malé nebo 2 větší dezerty – příště určitě udělám z dvojnásobného množství):

  •  50 g krupice
  •  400 ml kvalitního farmářského mléka, podle preferencí můžete použít samozřejmě i mléko rostlinné
  •  2 – 3 PL cukru nebo medu nebo jiného sladidla, řiďte se chutí. Kaše by měla být sladká, zejména pokud budete podávat s povařeným ovocem, ale ne přeslazená.
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  špetka citrónové kůry z bio citrónu
  •  špetka soli
  •  50 – 100 ml šlehačky, to můžete ale klidně vynechat
  •  ovoce na omáčku. Je jedno, co máte. Může být mražené, čerstvé, můžete uvařit jablečný kompot, ale můžete použít i dobrý jiný kompot. Tady se fantazii meze nekladou. Můžete griessköpfli přelít i javorovým sirupem nebo čokoládovou polevou. Můj jasný favorit je ale omáčka z lesních plodů nebo z drobného zahradního ovoce (i mraženého), případně právě jablečný kompot z kyselejších jablíček se špetkou skořice
  •  lžička kukuřičného škrobu – maizeny

Do hrnce dejte ohřívat mléko s ostatními ingrediencemi. Pokud budete sladit medem, nechejte to až nakonec, až už se nebude kaše vařit. Sice i tak teplota bude na med vysoká, takže z hlediska zachování zdraví prospěšných látek v medu to ideální není, ale stále lepší, než sladit bílým cukrem. Navíc i chuť je s medem skvělá.

Mléko přiveďte téměř k varu a pak za stálého míchání přisypávejte krupičku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Potom vmíchejte šlehačku a krátce povařte. Odstavte a vmíchejte med, pokud jste již nesladili jinak.

Mističky vypláchněte studenou vodou a kaši do nich rozdělte.

Krupicové mističky – griessköpfli

Nechejte zchladnout a dejte aspoň na 2 hodiny do lednice.

Ovoce krátce povařte s troškou vody, jen aby nebylo na suchu, záhy pustí šťávu. Oslaďte dle potřeby. V mističce v asi 2 PL vody rozmíchejte 1 ČL maizeny a zamíchejte do ovoce a krátce povařte. Stačí docela málo, jen aby lehce zhoustla šťáva.

Vychlazené mističky vyndejte z lednice. Vyklopte na talířek. Někdy je jim třeba trochu pomoci, odlepit ztuhlou kaši od krajů a pak párkrát klepnout mističkou, ale mělo by se to povést. Přelijte ovocem.

Krupicové mističky – griessköpfli

Krupicové mističky – griessköpfli

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..