bez masak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Borůvkový koláč s podmáslím

zveřejněno uživatelem Zdena 7 srpna, 2017 0 komentářů

Vrátila jsem se z krátké dovolené a hned vyrazila na trh. Těšila jsem se na borůvky, které milujeme. Lesním borůvkám se nic nevyrovná. Zahradní kanadské borůvky pěstujeme taky, ale divoké lesní borůvky, to je něco úplně jiného. Jejich sezóna není moc dlouhá, proto je třeba si je užít. Když jsem se pustila do koláče, zjistila jsem, že nemám doma dost másla. Rozhodla jsem se tedy jej v receptu nahradit kokosovým tukem. Borůvkový koláč s podmáslím a kokosovým tukem byl vynikající. Jemné kokosové aroma se s borůvkami výborně doplňuje. Pokud budete mít chuť, určitě koláč vyzkoušejte.

Potřebujete:

  •  1 hrnek hladké mouky
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  ½ ČL sody
  •  ½ ČL soli
  •  125 g cukru. Dala jsem hnědý třtinový cukr, proto má koláč tmavší, karamelovou barvu.
  •  75 g měkkého másla nebo kokosového tuku
  •  1 vejce pokojové teploty
  •  ½ hrnku podmáslí
  •  kůru a šťávu z půlky citrónu
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 hrnek borůvek
  •  drobenku. Tu dělám od oka z asi 50 g másla, půl hrnku cukru a o něco menšího množství polohrubé mouky

Troubu rozehřejte na 200 °C.

V robotu utřete máslo s cukrem do světlejšího krému. S kokosovým tukem, který byl téměř tekutý, se krém neutřel, ale nechala jsem stroj chvíli pracovat. Potom přidejte vejce a zase chvíli třete do světlé pěny. Vmíchejte citrónovou šťávu, kůru a vanilkový extrakt. Do krému zamíchejte podmáslí a přidejte mouku smíchanou s ostatními suchými přísadami.

Těsto nalijte do kulaté koláčové formy o průměru asi 30 cm. Navrch rozvrstvěte borůvky a posypejte drobenkou.

Pečte ve vyhřáté troubě asi 25 – 30 minut, ke konci hlídejte. Po upečení nechejte koláč zchladnout.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..